CJ are grijă de sănătatea copiilor

Consilierii judeteni investesc in aparatura ultrapeformanta pentru Spitalul de Copii. Pe 31 ianuarie, ei vor vota un proiect care prevede achiztionarea unor dispozitive in valoare de doua milioane de lei. Banii vor fi obtinuti printr-un program transfrontalieri.

Dotarile vor fi pentru secția de cardiologie din cadrul Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii “Sfânta Maria”.

 

Prin Proiectul “TransHeart for children- Transfrontier platform for children with heart diseases”, realizat în parteneriat cu Raionul Strășeni din Republica Moldova, se urmărește achiziționarea unui sistem de intubație, a unei mese de reanimare pentru nou născuți, a șase monitoare pentru funcții vitale, a două aparate ecocardiograf doppler color, a unui ecocardiograf portabil, două paturi pentru terapie intensivă nou născuți/sugari, două defibrilatoare, a unui aparat special de iluminare sistem venos și a altor echipamente medicale, vitale pentru diagnosticarea și tratarea problemelor cardiologice ale copiilor.

„Cererea de finanțare a proiectului va fi depusă în cadrul Programului Operațional Comun România– Republica Moldova 2014-2020,finanțat de Uniunea Europeană, prin intermediul Instrumentului European de Vecinatate (ENI) care se adresează zonei aflate la frontiera dintre cele două state. Programul prevede acțiuni de cooperare transfrontalieră în beneficiul  statelor membre ale UE,  care se învecinează”, se arata intr-un comunicat al Consiliului Judetean Iasi.

Proiectul ”Dotarea secției de cardiologie din cadrul Spitalului de Urgență pentru copii ”Sf. Maria” din Iași” are ca principal obiectiv, îmbunățățirea diagnosticării și terapiei precoce a bolilor cardiace în rândul copiilor, iar acest lucru poate fi posibil doar prin dotarea cu echipamente performante a unităților medicale.

„Totodată, se are în vedere abordarea unei metodologii comune de lucru, instruirea personalului medical din zona transfrontalieră și crearea unor baze de date comune. În cadrul aceluiași proiect, Consiliul Raional Strășeni intenționează să reabiliteze și să doteze secția de pediatrie din cadrul Spitalului Raional de aici”, se mai arata incomunicatul CJ Iasi.

Anual, în România și Republica Moldova se nasc aproximativ 1.000 de copii cu malformații cardiace congenitale, iar 10-15% dintre aceștia au nevoie de îngrijiri speciale în prima lună de viață.

Intră în legătură cu echipa TeleM Iași!