Ciupercile toxice au facut primele victime in Iasi

YjdlMDljYTE4ZTYxMzk1OTEyYTRlZmM3MWY3Yw==.thumb

Mai multe persoane s-au prezentat la spital dupa ce au inceput sa aiba greturi, varsaturi si stari de ameteala din cauza ciupercilor toxice. Printre acestia sunt si copii care au avut nevoie de spalaturi stomacale. Medicii ii avertizeaza pe ieseni ca neprezentarea in timp util la spital poate fi fatala si recomanda persoanelor sa evite consumul ciupercilor fara aviz fitosanitar.

A inceput sezonul ciupercilor. Acestea au inceput sa “rasara” si pe la colturile strazilor, a pietelor sau pe tarabele culegatorilor. Desi multe persoane  nu fac diferenta dintre ciupercile comestibile si cele toxice, se arunca sa le culeaga pentru consum. Iar multe dintre acestea au ajuns la Spitalul de Urgenta din Iasi. Pe cei care nu se prezinta in timp util la spital ii poate costa viata. Din fericire, debutul sezonului intoxicațiilor cu ciuperci nu a inregistat pana acum niciun deces.

prof.univ.dr. Diana Cimpoesu- sef UPU-SMURD Iasi

In ultimele cinci zile au fost inregistrte cinci cazuri de pacienti cu intoxicatie acuta cu ciuperci. Din fericire nu a fost vorba de forme grave. Trei dintre pacienti mancasera impreuna. Erau membrii ale aceleasi familii. Unul dintre ei avea simptome mai severe, precum greata, varsaturi, duerei abdominale, a necesitat internare. Ceilalti tot cu manifestari gastro-enterologice, dar au raspuns bine la tratament in urgent si au mers acasa. Au mai venit inca doua cazui, separate, din alte familii.

Medicii atentioneaza ca toti pacientii care au consumat ciuperci toxice trebuie sa ajunga la spital indiferent de simptomatologie, iar cea mai importanta este preventia. Specialistii atentioneaza ca gravitatea intoxicatiei depinde de specia de ciuperca si reactia individuala la aceasta toxicitate.

Copiii si pacientii cu afectiuni hepatice au o susceptibilitate crescuta si dezvolta rapid o simptomatologie zgomotoasa. 

dr. Tudor Ciuhodaru, medic urgentist la Spitalul de Neurochirurgie din Iasi.

Asa zisii cunoscatori ar trebui sa stie ca folosirea metodelor de pe vremuri cu banul sau lingurita de argint scufundata in acea fiertura nu au niciun fel de valoare, dar nici apa si usturoiul care schimba culoarea. Putem vobi doar de o simpla reactie de culoare data de o enzima pentru foarte multe ciuperci. Ciuperca de trotuar poate fi si ea letala.

De asemenea, in urgenta au ajuns si copii care au ingerat ciuperci toxice. Medicii au fost nevoiti sa le faca spalaturi stomacale si sa-i interneze in spital pentru a le salva viata.