Ciufii de padure si-au facut cuib la CJAS

Ciufii de padure au invadat, in aceste zile, Iasiul! Peste 50 de pasari rare si protejate prin lege si-au facut cuib intr-un plop din curtea Casei Judetene de Asigurari de Sanatate.
Ciufii de padure pot fi admirati cat e ziua de lunga, insa noaptea, rapitoarele dispar dupa hrana. Salariatii Casei Judetene de Asigurari de Sanatate din Iasi s-au obisnuit cu prezenta pasarilor rare in copacul din gradina institutiei.
Ciuful de padure este o pasare de talie mijlocie, ce poate ajunge la o lungime de 36 de cm. Bufnita cu urechi, cum o denumesc specialistii, este o pasare protejata prin lege, iar vanatul ei este strict interzis.
Isi schimba penajul in functie de locul in care habiteaza si se poate camufla in asa fel incat sa scape si de eventualii adversari. Coloritul corpului de pe spate este ruginiu-galbui deschis, cu dungi cenusii și brune.
Urechile sunt inalte si intunecate, fața este inconjurata cu penaj galben, iar ochii sunt mari și aurii. Ciuful de padure este o pasare rapitoare, care se adapteaza usor si se hraneste in special cu rozatoarele care distrug culturile agricole. Specialistii spun ca o astfel de pasare rara traieste pana in 30 de ani.
Monalisa Artenie, purtatorul de cuvant al Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Iasi: „Aceste pasarele minunate si-au gasit cuibul in perimetrul institutiei noastre de aproximativ 15 ani. Sunt niste pasari deosebite, sunt considerate simbolul intelepciunii, de catre grecii antici. Isi pot intoarce capul la 270 de grade si asta datorita faptului ca au mai multe vertebre la nivelul gatului, adica 14, fata de celelalte pasari care au 7 vertebre. Au o vedere binoculara si pot vizualiza prada de la o distanta foarte mare si o urmareste. De-a lungul timpului, si acest copacel a fost protejat datorita lor. Sunt cam 200 de specii in lume, iar noua ne confera acea bucurie sufleteasca pentru ca le avem in perimetrul institutiei noastre”.