Circa 40.000 de locuitori din Mariupol au fost duși cu forța în „DPR” sau Rusia

Эвакуация из Мариуполя продолжается

В осажденном российскими военными и сепаратистами украинском Мариуполе продолжается эвакуация мирных жителей по безопасным коридорам. ( Leon Klein - Агентство Анадолу )

Aproximativ 40.000 de locuitori din Mariupol au fost duși de invadatorii ruși în așa-numitul „DPR” sau în Federația Rusă, potrivit datelor autorităților locale.

Declarația relevantă a fost făcută de comisarul pentru drepturile omului din Rada Supremă, Liudmyla Denisova, la Telegram, relatează un corespondent ukrinform.

„Calculul deportaților este complicat, deoarece ei [invadatorii ruși – Ed.] confiscă documente ucrainene de la oameni”, a menționat Denisova.

În cuvintele ei, rușii separă părinții de copii. În total, 17 copii au fost luați de invadatorii ruși de la un spital din Mariupol, în timp ce părinții lor au fost lăsați în Mariupol și evacuați în Zaporijjea.

„O parte dintre locuitorii din Mariupol, care au fost deportați cu forța, au fost găsiți în Estonia, deoarece au venit acolo de pe teritoriul Rusiei. În mod similar, oameni din regiunea Herson, regiunea Harkov și regiunea Lugansk au ajuns în Estonia pe teritoriul Rusiei”, a declarat Denisova.

Unii oameni au remarcat că au decis să meargă prin Rusia, deoarece nu au putut pleca în vestul Ucrainei. Dar, există și oameni, care au fost duși cu forța în Rusia și apoi lăsați să meargă în altă parte pe cont propriu.

Potrivit Denisovei, Rusia încalcă în mod deliberat prevederile articolului 49 din Convențiile de la Geneva referitoare la protecția persoanelor civile în timp de război, în baza cărora sunt interzise transferurile forțate și deportările din teritoriile ocupate.

„Fac apel la Comitetul Internațional al Crucii Roșii să depună toate eforturile și să ajute la readucerea ucrainenilor duși ilegal în Rusia și la deschiderea unor coridoare umanitare sigure din zonele ostilităților”, a subliniat Denisova.

Denisova a cerut, de asemenea, Comisiei ONU înființate să investigheze încălcările comise în timpul atacului militar al Rusiei asupra Ucrainei și misiunii de experți a OSCE să ia în considerare dovezile încălcărilor drepturilor omului de către Rusia în Ucraina.