Un muzeu din Iași „ascunde” o mină în subsol

Muzeul „Poni-Cernătescu” ascunde in subsol o mina cu o colectie impresionanta de minerale. Ele sunt mare parte din colectia omului de stiinta Petru Poni. Muzeul are cateva camere amenajate intr-o fosta pivnita si reda complet ambientul unei mine in care se extrag minerale.

Muzeul sub forma de mina a fost amenajat in 2012, moment in care a fost si dat in folosinta. Locul dateaza inca din secolul al XIX-lea si pastreaza toate elementele unei mine. Ținând cont de preocupările chimistului Petru Poni în domeniul mineralogiei, la demisolul clădirii a fost amenajată oexpoziție de minerale și flori de mină. Astfel, într-un spațiu generos, ce cuprinde două camere mari, prevăzute cu boltă, a fost reconstituită o atmosferă minieră, care să sugereze locul din care se extrăgeau aceste minerale.

Un muzeu din Iași „ascunde” o mină în subsol

Oana Florescu, muzeograf Muzeul „Poni-Cernătescu”

„S-a amenajat ca expozitie aceasta colectie de minerale. Anterior, ele au fost prezentate publicului la Palatul Culturii in Muzeul Stiintei si Tehnicii „Stefan Procopiu”. Dupa renovararea muzeului, la subsolul casei s-a amenajat aceasta expozitie pentru a sublinia pasiunea lui Petru Poni pentru minerale. 03.28

Mineralele descoperite de Petru Poni apar si in tratatele de minerologie, el fiind recunoscut ca mare cercetator in intreaga lume.

Oana Florescu, muzeograf Muzeul „Poni-Cernătescu”:

„El a studiat peste 80 de minerale din tara. A descoperit brostenita si bahdenita,doua mineral denumite dupa localitatile pe care le-a descoperit Petru Poni – Brosteni si Badeni Ungureni, in sudul tarii. Brostenitul este un mineral cu mangan, iar badenita este un aliaj de cobalt, nichel si fier. In cadrul expozitiei vom vedea mare parte din minerale, cele mai numeroase sunt oxizii de siliciu., cuarturile, sunt si flori de mina, minereuri de metale”.

Cea de-a doua camera a muzeului te porteaza intr-o mina reala.

Oana Florescu, muzeograf Muzeul „Poni-Cernătescu”

„Este o replica a unui vagonet de mina care reconstitue o atmosfera de mina in subsolul Casei lui Petru Poni. Sunt expuse si tarnacoape si alte elemente auxiliare pe care le foloseau minerii in descoperirea materialului minier.”

Muzeul poate fi vizitat oricand de elevi sau de catre adultii pasionati de mineralogie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *