Cioc, cioc, sunt eu, administratorul!

foto_portofel

Proprietarii pot încasa amenzi dure în cazul în care nu vor permite accesul în apartament pentru reparații, lucrări sau în situații de urgență, după ce au primit preaviz motivat de la asociație. În acelaşi timp, asociaţia va fi obligată să răspundă pentru daunele produse în urma lucrărilor. Cei care refuză accesul vor încasa o amendă între 500 şi 3 000 de lei.

„Cu un preaviz motivat scris de 5 zile emis de comitetul executiv al asociaţiei de proprietari, proprietarul este obligat să permită accesul preşedintelui sau al unui membru al comitetului executiv, administratorului şi al unei persoane calificate în realizarea lucrărilor de construcţii/reparaţii, după caz, în proprietatea sa individuală, atunci când este necesar să se inspecteze, să se repare ori să se înlocuiască elemente din proprietatea comună, la care se poate avea acces numai din respectiva proprietate individuală. Fac excepţie cazurile de urgenţă când termenul pentru preaviz este de 24 de ore”, scrie în proiectul de lege.

De asemenea, proprietarii au obligaţia de a comunica asociației și organului fiscal local orice schimbare a suprafeței construite sau utile, în cel mult 30 de zile de la încheierea lucrărilor. Nerespectarea acestei obligații va atrage, potrivit unui alt proiect de lege, o amendă de la 200 la 1.000 de lei, chestiune neprecizată până acum în vechea lege.

„Mai mult, cei care vor pune în pericol integritatea structurală a condomniului sau a altor apartamente, să zicem, sau care vor afecta buna funcționare a instalațiilor aferente acestora vor risca amenzi între 500 și 3.000 de lei.” se arata in proiectul de lege.

De asemenea, modificarea aspectului proprietății comune de către proprietari, precum și a elementelor constructive ale condomniului fără respectarea noii legi se va sancționa cu amenzi între 5.000 și 10.000 de lei amenzile vor fi de două ori mai mari ca pana acum.