Cinematograful Tineretului din Iași va fi reabilitat

Un simbol urban uitat al municipiului Iași va fi readus la viață. Cinematograful Tineretului, aflat în inima orașului și considerat de mulți o piesă de patrimoniu emoțional, va intra într-un amplu proces de reabilitare arhitecturală și funcțională. Astăzi a fost semnat contractul pentru restaurarea acestuia, într-un demers ce își propune să redea Iașului nu doar o clădire, ci un spațiu cultural modern, multifuncțional și adaptat nevoilor comunității.

Clădirea, aflată pe strada pietonală Lăpușneanu, a fost grav afectată de un incendiu în urmă cu mai mulți ani, iar de atunci a rămas în paragină. În ciuda acestui trecut sumbru, autoritățile locale și specialiștii în patrimoniu au decis să-i ofere o nouă șansă, transformând fostul cinematograf într-un centru cultural destinat persoanelor de vârste diferite.

Mihai Chirica – Primar Municipiul Iași: ,, Este destul de traumatizant să treci pe Lăpușneanu, de altfel, o stradă foarte circulată pietonală și să vezi ruinele unui fost cinematograf care, de altfel a trecut printr-un incendiu, înainte de a-l prelua Primăria. În sfârșit am reușit cu spijinul istoricilor și arhitecților să facem un proiect frumos care nu seamănă deloc cu clădirea socialistă care a luat foc și să redăm Iașului așa cum se cuvine, printr-o sală cinema și alte activități cultural și de alimentație publică pe care le vom organiza acolo”.

Reabilitarea acestuia va fi plină de provocări, inclusiv sub aspectul restaurării fațadelor, care necesită o documentare minuțioasă și o viziune creativă pentru a respecta imaginea de epocă a clădirii.

Ionel Oancea – ArhitectȘ ,,Avem o provocare legată de vechile ornamente ale fațadelor. Nu avem decât niște poze în momentul de față, în care nu prea se discern detaliile, ceea ce înseamnă ca aici trebuie să reconstruim, să reinventăm, astfel încât acele decorații să fie cât mai aproape de imaginea inițială a Coloseului”.

Durata estimată a proiectului este de 3 ani, iar la finalul acestei perioade, Iașul va câștiga un spațiu cultural, menit să reconecteze comunitatea cu trecutul valoros, dar și să deschidă noi perspective pentru activitățile artistice și sociale ale localnicilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *