Cine pompează bani în alegerile din SUA, cele mai scumpe din istorie? George Soros domină lista donatorilor cu 128 de milioane date democraților

George-Soros-sursa-Revista-22

Miliardarul american de origine ungară George Soros este primul pe lista donatorilor mari în alegerile din Statele Unite din acest an, el oferind până acum peste 128 de milioane de dolari cauzele democrate, potrivit unei analize realizate de Washington Post. Magnații Elizabeth și Richard Uihlein domină lista donatorilor republicani, urmați de fondatorul Citadel, Kenneth Griffin. Alegerile intermediare din 8 noiembrie sunt pe cale să devină cele mai scumpe din istorie.

Alegerile intermediare din acest an din Statele Unite sunt importante nu doar pentru faptul că ele vor decide controlul Congresului de la Washington, precum și viitorul agendei politice a președintelui Joe Biden pentru ultimii doi ani de mandat. Scrutinul este semnificativ și din punct de vedere al donațiilor primite de candidați, partide și organizații afiliate, sumele cheltuite în campania electorală urmând să atingă o valoare uriașă – peste nouă miliarde de dolari.

Potrivit unei analize realizate de Washington Post, care a studiat datele Federal Election Commission (Comisia Electorală Federală), cei mai mari 50 de donatori din acest ciclu electoral au pompat în mod colectiv 1,1 miliarde de dolari în comitetele politice și alte grupuri care concurează în alegerile din această toamnă.

De la investitori miliardari la magnați din transportul maritim și la moguli de cazinouri, acești megadonatori îi preferă mai ales pe republicani, deși sunt afiliați ambelor tabere.

În fruntea listei se află George Soros, supraviețuitorul Holocaustului născut în Ungaria și filantrop al cauzelor liberale la nivel global, care este principalul donator pentru cauzele democrate în această campanie. Totalul donațiilor mari făcute de Soros pentru democrați a depășit 128.5 milioane de dolari.

El este urmat pe lista donatorilor importanți de Elizabeth și Richard Uihlein, fondatorii unei companii de transport din Wisconsin, care au pompat peste 70 de milioane în mai multe organizații afiliate Partidului Republican.

Pe locul trei în ceea ce privește sumele donate în această campanie electorală se află boss-ul Citadel, Kenneth Griffin, cu aproape 66 de milioane de dolari oferite cauzelor republicane.

Analiza Washington Post a mai indicat că, pe lângă figurile cunoscute de donatori (George Soros, Larry Ellison, Peter Thiel, Charles Schwab), pe lista celor care oferă sume importante în aceste alegeri se găsesc personaje noi, inclusiv câțiva bogați din generația millennials. Așa cum este, de exemplu, Sam Bankman-Fried, în vârstă de 30 de ani, care a devenit miliardar în urma investițiilor făcute în criptomonede.