Cinci români au sunat în fiecare minut la 112, din cauza caniculei. Serviciul de urgență, luat cu asalt de mii de oameni în ultimele trei săptămâni

Serviciul unic de urgență fost luat cu asalt de români, în primele trei săptămâni din luna iulie, pentru a cere ajutor din cauza caniculei, media fiind de cinci apeluri în fiecare minut.

Potrivit unui comunicat al Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, în perioada 1 – 23 iulie, la nivel naţional, operatorii STS ai Serviciul de urgenţă 112 au preluat 783.969 de apeluri, dintre care 396.690 (50,60%) au constituit cazuri de urgenţă. Dintre acestea, 183.833 au fost urgenţe medicale (46,34%). În contextul avertizărilor meteo de caniculă emise de la începutul lunii iulie, cea mai mare parte a apelurilor de urgenţă anunţate la 112 au vizat solicitări de asistenţă medicală din partea echipajelor de la Ambulanţă şi de la SMURD.

Cele mai multe solicitări medicale s-au înregistrat în data de 17 iulie, când peste 7.504 de apelanţi au sesizat probleme respiratorii severe, persoane conştiente căzute sau cu probleme medicale în locuri publice, accidente determinate de caniculă, hipertermie, temperaturi extreme, precum şi urgenţe medicale diverse.

Încărcarea cea mai mare a activităţii Serviciului de urgenţă 112 s-a resimţit în judeţele din sudul şi vestul ţării, vizate de temperaturi extreme şi indice de disconfort ridicat.

Totodată, de la începutul lunii iulie, s-au intensificat apelurile de urgenţă care anunţă arderi necontrolate şi incendii de vegetaţie uscată. Astfel, luna aceasta au fost anunţate 3.071 de astfel de evenimente. Serviciul de Telecomunicaţii Speciale a luat în această perioadă mai multe măsuri tehnice şi operaţionale pentru a asigura transferul cu rapiditate al fiecărui caz către agenţiile responsabile – Ambulanţă, ISU-SMURD, Poliţie, Jandarmerie, Salvamont.

În medie, operatorii STS preiau apelurile la 112 în 4 secunde. Astfel, sunt adaptate permanent fluxurile de lucru între operatorii STS şi dispecerii agenţiilor de intervenţie şi se suplimentează, după caz, numărul de operatori în intervalele orare cu aflux de apeluri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *