Cinci persoane transplantate au decedat din cauza Covid

echipa-transplant-organe

In ultimele zile, la Spitalul Clinic Parhon s-au inregistrat cinci decese ale unor pacienti depistati pozitiv cu Covid. Acestia au ajuns in ultimul moment la spital aflandu-se in stare grava. Medicii recomanda persoanelor infectate sa nu intarzie momentul internarii, daca starea de sanatate se inrautateste.

In doua dintre cazuri, persoanele decedate provin din randul pacientilor transplantati la unitatea medicala, internate in sectia de Anestezie si Terapie Intensiva. Acestia au decedat in mai putin de 24 de ore de la internare.

conf. dr. Ionut Nistor, medic primar nefrolog

Este o perioada in care sunt foarte multi pacienti in evidenta spitalului din toata zona Moldovei, trimisi la noi ca pacienti gravi, pacienti pozitivi Covid, suprapusi pe bolile lor asociate. Vorbim de pacienti cu transplant renal, de pacienti in program de dializa sau cu insuficienta renala acuta. sigur sunt foarte multe cazuri, dar din pacate semnalul nostru de alarma este legat de pacienti cronici, cu afectiuni cornice, cu medicamente imunosupresoare la domiciliu, care au ignorat sau au refuzat sa ceara un sfat medical.

Au stat cu febra, au stat cu simptome respiratorii, cu tuse si respiratie dificila peste o saptamana la domiciliu, din pacate in momentul in care au venit, au venit in stare generala foarte grava au fost admisi direct in Terapie Intensiva si in mai putin de 24 de ore au decedat.

Medicii trag un semnal de alarma in astfel de situatii si spun ca reticenta pacientilor de a se prezenta la spital nu trebuie sa existe, cand prezinta simptome clare ale infectiei.

conf. dr. Ionut Nistor, medic primar nefrolog

Exista o frica de spitale reala pe care o vedem la pacientii nostri, o intelegem, dar credem ca este bine pentur fiecare pacient care are o afectiune cronica, in momentul in care apar aceste simptome de Covid sa se consulte cu medicul de familie, cu medicul lui curnat, nefrolog, diabetolog, oncolog, pentru a alege cea mai buna solutie pentru el. Nu pot exista solutii universale, fiecare caz este diferit si are o evaluare diferita.

Medicul Ionut, Nistor, coordonatorul sectorului de pacienti Covid de la Spitalul „Parhon” a mai precizat ca pacientii decedati aveau varsta medie de 60 de ani. Pacientii erau din Iasi, Bacau si Botosani.