Cifre record în primele două săptămâni de înscrieri la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași

În primele două săptămâni de înscrieri la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI) au fost înregistrate deja recorduri, iar procesul de admitere va continua până săptămâna viitoare, vineri, 21 iulie 2023. Cel mai notabil record se înregistrează la Facultatea de Automatică și Calculatoare (AC), care a finalizat joi procesul de depunere a dosarelor și unde sunt 1.080 de candidați, cea mai mare cifră înregistrată vreodată. Performanța este cu atât mai mare cu cât la Automatică și Calculatoare se dă, an de an, probă scrisă, de o dificultate mai ridicată decât la bacalaureat, practică continuată inclusiv în anii pandemiei, atunci când starea de urgență a permis desfășurarea unor astfel de examene.

Dintre cei 1.080 de candidați, 999 sunt pe locurile scoase pentru români, iar 81 pentru locurile destinate candidaților români de pretutindeni. Au fost deja admiși fără concurs 15 olimpici cu rezultatele excepționale la olimpiadele de profil și la concursul de robotică First Tech Challenge. În total, la AC există o concurență de peste 3 pe locurile de la buget, iar dacă ne referim doar la locurile pentru candidații români de pretutindeni, concurența este de peste 7 pe un loc.

Candidații vor susține examenul duminică, 16 iulie, în 13 săli din cadrul facultății. Prin sistemul unic implementat de TUIASI încă din 2017, pe platforma construită de specialiștii universității poate fi urmărită, în timp real, situația înscrierilor. Un candidat se poate înscrie la oricâte specializări dorește de la o trei facultăți cu un singur dosar, iar mai apoi la toate facultățile, dacă plătește o taxă suplimentară. Astfel, știm exact situația candidaților, nu a dosarelor depuse, pentru că ei sunt contorizați o singură dată în aplicație. Vineri, 14 iulie, la ora prânzului, TUIASI avea deja mai mulți candidați decât numărul locurilor de la buget scoase la concurs. În mod concret, erau peste 2.500 de candidați la toate cele 11 facultăți, la care se adaugă încă peste 350 de candidați pe locurile pentru români de pretutindeni.

„Se poate observa clar un interes în creștere pentru inginerie și arhitectură, pentru aceste domenii tehnice care sunt esențiale în dezvoltarea țării. Ne bucură interesul crescut al absolvenților de liceu, îi așteptăm și săptămâna viitoare, fiindcă admiterea continuă la nouă dintre facultățile Politehnicii ieșene până pe 21 iulie”, a declarat prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, rectorul TUIASI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *