Cifre oficiale: Până în 12.700 de urși pe teritoriul României

La finalul unui studiu realizat in cadrul unui proiect de cercetare privind conservarea populatiei de urs, specialistii de la Institutul National de Cercetare-Dezvoltare in Silvicultura “Marin Dracea”, au ajuns la concluzia ca in padurile tarii traiesc circa 12.770 de exemplare de urs brun.
Toate analizele s-au făcut în laboratorul institutului, folosind echipamente de ultimă generație. În funcție de zona în care trăiesc, urșii vor beneficia de un management diferențiat: de la conservare strictă, la măsuri de prevenire și intervenție în zonele de conflict.
Mircea Fechet – Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor: “Sperăm noi că punem România pe harta științifică internațională, pentru că acesta este cel mai mare și cel mai complex studiu genetic al populației de urs brun realizat vreodată la nivel mondial. Am să trec direct la cifra pe care o așteptăm cu toții, câți urși avem în România. Trăiesc între 10.419 urși și 12.770“.
Pe baza unei analize care a integrat date genetice, distribuția habitatelor, zonele agricole și turistice, apelurile la 112 și istoricul pagubelor produse de urși, a fost realizată o zonare națională a managementului populației de urs brun, care împarte teritoriul în patru categorii distincte.
Mircea Fechet – Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor: “Vom avea zone cheie pentru rezervare, acolo unde nu va exista nici un fel de intervenție asupra populației de urs brun. Vom avea zone de management al conflictelor sau zone de risc, așa cum le mai numim noi, zone de management durabil și zone marginale“.
În același timp, pentru gestionarea situațiilor de criză în care oamenii sunt în pericol, a fost propusă modificarea legislației primare. Se elimină intervenția graduală în cazurile în care cetățenii semnalează prezența unui urs sau a mai multora în intravilanul localității. Aceștia pot eutanasia sau împușca ursul, fără a mai fi nevoiți să parcurgă pașii intermediari de alungare sau relocare.