Respiram praf. Cifre alarmante la trei statii de monitorizare a aerului din Iasi

In ultima perioada se depasesc frecvente valorile de PM 10 atat la statia de monitorizare din Podu de Piatra, amplasată la intersecţia B-dul N.Iorga cu Şos. Nicolina cat si la statia amplasata pe Esplanada Oancea. De asemenea, valori ridicate s-au inregistrat si la statiaBosia-Ungheni unde este monitorizat aerul în zona de graniţă cu Republica Modova.

La prima dintre ele, indicele de ieri la PM 10 a fost de 81,07 micrograme iar cea de astazi, in momentul redactarii acestei stiri era de 56 micrograme in conditiile in care termenul limita pentru atingerea standardelor PM10 este de 50 micrograme pe zi.

Pe Esplanada Oancea, cifrele arata mai rau, 90,51 micrograme s-au inregistrat ieri si 75, 79 pana la momentul redactarii stirii.

La Bosia – Ungheni, indicele de ieri a fost de 85,68 micrograme.

PM 10 este considerat cel mai nociv praf fiind alcătuit din particule cu diametrul de mai puţin de 10 microni. Acestea patrund adânc în sistemul respirator, ajungând în interiorul plămânilor, unde depoziteaza substanţele periculoase pe care le transportă. Circa 60% din PM10 este format dn particule de tip PM2.5, cu diametrul sub 2.5 microni. Sub forma aceasta, ele pot patrunde in alveolele pulmonare si sange. Acestea pot provoca astm, afecţiuni cardiovasculare, cancer pulmonar şi deces prematur.

Saptamana trecuta, primaria a admis  ca au crescut peste limitele admisibile concentrațiile de particule de praf PM10, acestea fiind puse pe seama traficului intens cu ocazia Sarbatorilor Iasului.

“Municipalitatea îi asigură pe toți locuitorii de faptul că s-au dispus măsuri suplimentare de igienizare, curățare și eliminare a prefului atmosferic în vederea reducerii concentrației acestora la nivelul de normalitate. În aceste condiții se recomandă evitarea staționării persoanelor în zonele cu trafic intens, evitarea zonelor aglomerate cu vegetație redusă, purtarea măștilor medicale protectoare și limitarea timpilor de aerisire a locuințelor”, s-a mentionat intr-o postare a Curierului de Iasi, ziarul Primariei.

Zilele trecuta, profesorul Silviu Gurlui a publicat si o harta cu cele mai poluate zone din Iasi, in urma masuratorilor efectuate in oras.