Cifre alarmante in aceasta dimineata la Iasi. Valoarea particulelor PM10 din aer a depasit deja de doua ori limita admisa
La ora 8.00 in aceasta dimineata, valoarea PM10 la statia de masurare a calitatii aerului IS-1 era 103.50µg/m³, dublu fata de limita zilnica admisa pentru protectia sanatatii umane. De asemenea, la statia IS-5 din zona Tomesti, valorile sunt si mai mari de 107.89µg/m³.
Si la statia IS-2 amplasata pe Aleea Decebal, valorile arata rau, la PM10 fiind de 99.61µg/m³ iar la PM2.5 28.19µg/m³.
Pe langa poluarea generata de trafic si de lucrarile de pe santiere, deasupra Iasului se afla un nor de praf saharian la care s-au adaugat particulele generate de incendiul de azi noapte din Zona Industriala.
Potrivit medicilor, particulele mai mari sunt, în general, filtrate în nas și gât și nu provoacă probleme. Particulele mai mici de aproximativ 10 micrometri, denumite PM10 și particule mai mici decât cele de 2,5 microni (PM2,5), se pot infiltra în căile respiratorii și adânc în plămâni și să provoace probleme de sănătate.
Copiii sub 15 ani inhalează mai mult aer, și în consecință mai mulți poluanți. Ei respiră mai repede decât adulții și tind să respire mai mult pe gură, ocolind practic filtrul natural din nas. Sunt în mod special vulnerabili, deoarece plămânii lor nu sunt dezvoltați, iar țesutul pulmonar care se dezvoltă în copilărie este mai sensibil.
Particulele în suspensie reprezintă un amestec complex de particule foarte mici și picături de lichid. Ele reprezintă un grup complex de poluanți care variază în funcție de dimensiune, formă, compoziție și origine. Particulele produse de traficul rutier includ emisiile de carbon provenite de la motoare, bucăți mici de metal și cauciuc din uzura și frânarea motorului, precum și praful de pe suprafețele rutiere. Altele includ reziduuri din construcții și industrie, precum și polen și particule de sol.