Ciclonul cu valul de aer arctic provoacă haos în județele României. Jumătate de ţară, sub avertizare de viscol violent şi ninsori abundente

Jumătate de ţară este sub avertizare de viscol violent şi ninsori abundente. Bulgarii au anunţat cod roşu în acest weekend în regiunile de la graniţa cu ţara noastră. Ciclonul şi-a arătat deja puterea în nordul României. 

Azi-noapte, pe Dumul Naţional 67C, între Novaci şi Rânca, mai multe utilaje au ieşit să dezăpezească drumul. Şi pe DN 17, în Pasul Tihuța, la limita județelor Suceava și Bistrița-Năsăud au ieşit mai multe maşini care să asigure o bună circulaţie pe drumurile înzăpezite.

A nins ca în mijlocul iernii în Maramureş, unde zăpada a blocat primele drumuri. Un tir nu a mai putut înainta pe şoseaua albă din Pasul Gutâi. Circulaţia a fost oprită şi pe drumul care leagă Sighetu Marmaţiei de Satu Mare – vijelia a rupt un copac care a căzut pe carosabil. În pasul Tihuţa, trecătoarea dintre Moldova şi Transilvania, utilajele au aruncat continuu materiale antiderapante, altfel traficul ar fi fost blocat. Din cauza vântului puternic, dar și a ninsorilor, mai mulți copaci au fost doborâți de vânt și au căzut chiar în fața trenului care circula pe relația Sighetu Marmației – București Nord.

Valul de aer arctic coboară şi spre sudul ţării. Moldova, Dobrogea, Transilvania şi Oltenia vor fi biciuite de vânt năpraznic şi ninsori. Viscolul va fi mai intens în sud-est, unde rafale de 80 de kilometri pe oră vor spulbera zăpada. În aceste condiţii, şoferii sunt sfătuiţi să nu plece la drum decât dacă au o urgenţă majoră, ca să nu rămână înzăpeziţi.

Oana Păduraru, meteorolog ANM: Din noaptea de sâmbătă spre duminică de la ora 02.00 va intrea în vigoare şi codul portocaliu pentru judeţele din Sudul Moldovei, estul Munteniei dar şi zona Dobrogei, unde va fi viscol. Iată, primul episod de iarnă din acest an

Aceasta va fi a doua furtună care loveşte Dobrogea cu putere de uragan. Weekendul trecut, judeţele Constanţa şi Tulcea au fost măturate de o vijelie care a dărâmat sute de copaci şi a luat pe sus zeci de acoperişuri.

Valurile uriaşe au rupt porţiuni întregi de plaje şi au scufundat multe bărci în Portul Tomis. Vântul ar putea aduce necazuri mari şi weekendul acesta. O asociaţie de proprietari din Constanţa captura asociatie constanta le-a transmis locatarilor să evite în weekend să treacă prin zone cu arbori, panouri publicitare şi clădiri în construcţie ca să evite eventualele accidente provocate de furtuna anunţată. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *