Ciclonul Boris, care a pus Europa pe jar, traverseaza in week-end Romania
Un ciclon islandez denumit Boris, care a produs inundatii in Europa va ajunge in acest week-end si in Romania. Din aceasta seara si pana maine dupa amiaza, în județele Buzău, Vrancea, Galați, Vaslui, Bacău, Neamț, Iași, Botoșani și Suceava vor fi perioade cu averse torențiale. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 40…60 l/mp și izolat de peste 70…80 l/mp.
De asemenea, in Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, Moldova, nordul Olteniei și al Munteniei vor fi perioade cu averse, descărcări electrice și intensificări ale vântului, local cu rafale în general de 55…65 km/h. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat de peste 40…50 l/mp.
Europa Centrala s-a pregatit pentru cele mai mari inundatii din ultimul deceniu. Meteorologii din Republica Cehă și Polonia au spus că anumite părți din țările lor ar putea înregistra până la 400 de litri de apă pe metru pătrat în următoarele patru zile, în timp ce Austria și Slovacia se pregătesc pentru aproximativ 200 de litri.
Polonia se aștepta la ploi abundente în special în sudul țării, cu orașe de pe râul Oder, inclusiv Wroclaw și Opole, în alertă maximă.
„Există un risc realist de inundații locale de vineri până duminică”, a spus serviciul meteorologic polonez.
În Wroclaw, un oraș cu o populație de 675.000 de locuitori, primarul a înființat o comisie de criză, deoarece autoritățile au golit toate capacitățile de reținere, iar pompierii orașului erau gata să folosească pompe de mare capacitate.
Ministrul Ceh al Mediului, Petr Hladik, a declarat că situația din țara sa „ar putea fi similară cu cea pe care am experimentat-o în 1997 și 2002”.
Inundațiile din 1997 au lovit regiunea de est a Moraviei – unde sunt așteptate și cele mai abundente precipitații de această dată – provocând 50 de vieți și provocând pagube în valoare de miliarde de dolari.
În 2002, inundațiile au măturat în principal partea de vest a țării, ucigând 17 persoane și provocând pagube și mai mari decât cele din 1997.
Orașele din Moravia au creat bariere anti-inundații și au pregătit saci de nisip pentru a lupta împotriva elementelor în weekend, în timp ce meteorologii locali au avertizat și împotriva vântului care atinge până la 100 km/h.
Organizatorii au anulat zeci de evenimente culturale, inclusiv un festival al vinului din orașul Znojmo din sudul Moraviei, care atrage zeci de mii de oameni în fiecare an.
Canalul de televiziune austriac ORF a spus că ploile ar putea duce la creșterea nivelului Dunării la maxime de cinci ani sau chiar de zece ani.
În orașul Villach din sudul provinciei Carintia, trotuarele pietonale și pistele pentru biciclete de-a lungul râului Drau urmează să fie închise.
Cancelarul austriac Karl Nehammer a declarat miercuri că armata este pregătită să desfășoare până la 1.000 de soldați în weekend, dacă este necesar. Armata slovacă și pompierii voluntari erau, de asemenea, în alertă.
„Baraje mobile lungi de șase și cinci kilometri sunt în așteptare”, a declarat șeful brigadei de pompieri slovace, Adrian Mifkovic. Urmareste stirile TeleM si pe pagina noastra de Facebook!