China si Belarus au emis o declaratie comuna de incetare a focului in Ucraina

În timp ce oficialii occidentali continuă să-și exprime îngrijorarea cu privire la posibilitatea ca, China să furnizeze arme mortale Rusiei, dictatorul belarus Alexander Lukașenko a început o vizită de trei zile la Beijing pe 1 martie, unde s-a întâlnit cu liderul chinez Xi Jinping.
Călătoria sa vine la câteva zile după ce China și-a conturat viziunea pentru „rezolvarea politică” a războiului rusesc din Ucraina, cerând încetarea ostilităților și trecerea la discuții de pace.
„Astăzi, nici o problemă din lume nu poate fi rezolvată fără China”, a declarat Lukașenko agenției de știri de stat a Chinei, Xinhua înainte de vizita sa.
Lukașenko și Xi Jinping au emis o declarație comună în care îndeamnă la încetarea focului în Ucraina și la negocieri pentru o soluționare politică a războiului.
„Țările relevante ar trebui să înceteze să politizeze și să folosească economia mondială ca instrument și să ia măsuri care să promoveze cu adevărat încetarea focului și să oprească războiul și să rezolve criza în mod pașnic”, a spus Xi, referindu-se la SUA și aliați, citat de postul de stat chinez. CCTV.
Belarus este de acord și sprijină pe deplin poziția Chinei. Lukașenko a descris propunerea Chinei privind o soluție politică la războiul din Ucraina drept „de mare importanță pentru rezolvarea crizei”.
Ministerul chinez de externe a emis o declarație în 12 puncte în care subliniază viziunea țării pentru a pune capăt războiului Rusiei în Ucraina. Documentul a cerut încetarea ostilităților și reluarea discuțiilor de pace, menționând că, China va „continua să joace un rol constructiv în acest sens”. Cu toate acestea, nu a spus în mod expres că Moscova trebuie să-și retragă trupele din Ucraina.
Liderii occidentali au respins propunerea. Cancelarul german Olaf Scholz a criticat planul de pace al Chinei, deoarece nu include în mod explicit retragerea trupelor ruse, în timp ce președintele american Joe Biden a spus că planul va funcționa probabil doar în favoarea Rusiei.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a pus la îndoială planul de pace propus de China pentru Ucraina, subliniind eșecul Chinei de a condamna în mod explicit invazia rusă.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a răspuns propunerii Chinei spunând: „Avem documentul nostru, formula noastră de pace, pe care un număr mare de state au susținut-o deja și ne așteptăm la un sprijin suplimentar pentru aceasta… Cred că este important să avem o singură poziție. .”
Întâlnirea lui Xi cu Lukașenko are loc și în contextul în care SUA spun că au existat mai multe rapoarte recente că, China ar putea lua în considerare furnizarea de arme letale Rusiei. Țara nu a luat încă o decizie, potrivit directorului CIA, Bill Burns.
În încercarea de a descuraja China să continue cu prevederea, administrația lui Biden face publice informațiile, similar cu ceea ce a făcut în lunile care au precedat invazia la scară largă a Rusiei, a declarat Burns pentru CBS News pe 24 februarie .
„Dacă merge pe acest drum (furnizarea Moscovei cu arme), China va avea costuri reale”, a declarat consilierul american pentru securitate națională, Jake Sullivan, săptămâna trecută.