China protesteaza dupa ce SUA le-a doborat balonul

balon china

China a declarat duminică că „își rezervă dreptul de a folosi mijloacele necesare pentru a face față unor situații similare”, în urma deciziei Statelor Unite de a doborî un balon la mare altitudine.

„SUA au folosit forța pentru a ataca dirijabilul nostru civil fără pilot, ceea ce reprezintă o reacție exagerată evidentă. Ne exprimăm protestul solemn față de această acțiune a părții americane”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez al Apărării, Tan Kefei, într-o declarație făcută duminică.

China și-a exprimat „nemulțumirea și protestul ferm” față de doborârea de către SUA a balonului său, afirmând că Washingtonul a avut o „reacție exagerată” și a „încălcat grav practicile internaționale”, într-o declarație a Ministerului său de Externe.

„China își exprimă puternica nemulțumire și protestul față de folosirea forței de către SUA pentru a ataca avioane civile fără pilot. Partea chineză a informat în repetate rânduri partea americană, după verificare, că aeronava este de uz civil și a intrat în SUA din motive de forță majoră – a fost complet un accident”, se arată în declarație, publicată duminică dimineața, ora locală (sâmbătă seara în SUA).

„China a cerut în mod clar Statelor Unite să gestioneze situația în mod corespunzător, într-o manieră calmă, profesională și reținută. Un purtător de cuvânt al Departamentului american al Apărării a declarat, de asemenea, că balonul nu va reprezenta o amenințare militară sau personală pentru personalul de la sol”, continuă declarația.

„China va proteja în mod hotărât drepturile și interesele legitime ale companiilor relevante, rezervându-și în același timp dreptul de a reacționa în continuare în mod necesar”, a precizat ministerul.

În timp ce oficialii Pentagonului au declarat săptămâna aceasta că dirijabilul nu reprezintă o amenințare „militară sau fizică” pentru SUA, aceștia au negat categoric și afirmația Chinei potrivit căreia balonul ar fi servit unui scop civil de cercetare.