China începe exerciții militare cu munitie reala în apropiere de Taiwan

34JZB73B3VADVD4E2ZNU43EUPM

La câteva minute de la aterizarea președintelui Camerei SUA, Nancy Pelosi, în Taiwan, marți seară, China a declarat că va începe imediat „o serie de operațiuni militare comune în jurul insulei”, inclusiv utilizarea muniției reale cu rază lungă de acțiune în strâmtoarea Taiwan.

Un anunț al Comandamentului Teatrului de Est al Armatei Populare de Eliberare a spus că, începând de marți seara, o serie de exerciții vor avea loc pe mare in jurul Taiwanului, insula autoguvernată despre care China pune că este teritoriul său suveran.

Teatrul de Est este una dintre cele cinci comandamente comune ale Armatei Populare de Eliberare (PLA) cu jurisdicție asupra provinciilor de coastă Fujian și Zhejiang, care se află vizavi de Taiwan.

Ministerul Apărării al Chinei a declarat că PLA este „în alertă maximă și va lansa o serie de operațiuni militare direcționate pentru a contracara situația, a apăra cu hotărâre suveranitatea națională și integritatea teritorială și va dejuca cu hotărâre interferența forțelor externe și schemele secesioniste de „independență a Taiwanului”.

Într-o mișcare neobișnuită, mass-media de stat chineză a postat pe Twitter o hartă care arată șase zone din jurul Taiwanului unde a spus că PLA va efectua exerciții, inclusiv cu foc real, de joi până duminică.

Pelosi și delegația Congresului care a însoțit-o au declarat că vizita „onorează angajamentul neclintit al Americii de a sprijini democrația vibrantă a Taiwanului”.