China este transanta in privinta Taiwanului. Vrea sa promoveze reunificarea insulei cu patria

taiwan

China va lupta cu fermitate împotriva ‘independenței Taiwanului’ și va promova reunificarea insulei cu patria, potrivit unui raport guvernamental publicat duminică la deschiderea primei sesiuni a celui de-al 14-lea Congres Național al Poporului (organul legislativ suprem).

„Vom implementa cu fermitate strategia generală a Partidului pentru a rezolva problema Taiwanului în noua eră, vom susține cu fermitate principiul „o singură Chină” și vom respecta consensul din 1992, vom lupta cu hotărâre împotriva așa-numitei independențe a Taiwanului, vom promova dezvoltarea pașnică a relațiilor dintre cele două părți ale Strâmtorii Taiwan și vom avansa reunificarea pașnică a patriei”, se arată în raport.

Taiwan, cea mai mare insulă a Chinei, este guvernată de propria administrație din 1949. Oficial, Beijingul consideră insula ca fiind una dintre provinciile Chinei.

Tensiunile legate de Taiwan au escaladat după ce Nancy Pelosi, care la acea vreme era președintele Camerei Reprezentanților a SUA, a vizitat Taipei în august 2022. A doua zi după vizită, Armata Populară Chineză de Eliberare a început exerciții la scară largă cu tiruri de rachete în șase zone din jurul insulei.