China acuză SUA de standarde duble în privinta relațiilor cu Taiwan și Ucraina

0-1

China a acuzat vineri Statele Unite de duble standard pentru că au contestat suveranitatea Beijingului asupra Taiwanului, subliniind în același timp principiul suveranității pentru Ucraina după invadarea forțelor ruse.

La o zi după ce liderul chinez Xi Jinping l-a avertizat pe președintele american Joe Biden într-un apel telefonic să nu se joace cu focul asupra Taiwanului, ambasadorul adjunct al ONU, Geng Shuang a întărit mesajul în timpul unei întâlniri privind Ucraina la Consiliul de Securitate al ONU.

„Deși o anumită țară a subliniat în mod repetat principiul suveranității asupra chestiunii Ucrainei, a contestat necontenit suveranitatea Chinei asupra Taiwanului și chiar a creat în mod deliberat tensiune în strâmtoarea Taiwan”, a spus Geng, cu referire clară la Statele Unite.

„Decizia Chinei de a-și apăra suveranitatea națională și integritatea teritorială nu trebuie subestimată, a spus Geng. „Sper că țara în cauză va vedea acest lucru clar și nu se va juca cu focul”.

Beijingul este îngrijorat de o posibilă vizită în insula Taiwan, revendicată de chinezi, a președintelui Camerei Reprezentanților SUA, Nancy Pelosi. O astfel de vizită ar fi o demonstrație a sprijinului SUA pentru Taiwan.

Administrația americană nu a confirmat sau infirmat informațiile conform cărora Pelosi, un aliat cheie al lui Biden, va opri în Taiwan, în timpul unui turneu în Asia.

Guvernul chinez a anunțat vineri că va organiza astazi exerciții militare cu foc real în strâmtoarea Taiwan, ridicând miza înaintea posibilei vizite a lui Pelosi. Manevrele vor fi de o amploare limitată și vor avea loc în largul insulei Pingtan din provincia Fujian, la aproximativ 120 de kilometri de coasta taiwaneză.

Un purtător de cuvânt al misiunii americane la ONU a respins comentariul Chinei, catalogandu-l drept „o încercare de a distrage atenția și de a îndepărta vina de la realitate: că agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei este inacceptabilă în orice circumstanță”.

„Eșecul Chinei de a evidenția rolul Rusiei ca agresor clar în conflictul său cu Ucraina pune sub semnul întrebării angajamentul său față de principiile suveranității și integrității teritoriale”, a spus purtătorul de cuvânt.