China a intrat in alerta dupa ce doua crucisatoare americane au patruns in stramtoarea Taiwan

Screenshot_20220828-112721_Chrome

Două nave de război ale Marinei Statelor Unite au pătruns în strâmtoarea Taiwan, în ceea ce este primul tranzit naval american pe calea navigabilă, de când tensiunile dintre SUA și China au crescut luna aceasta în urma vizitei numarului 3 american, Nancy Pelosi.

Crusătoarele cu rachete ghidate USS Antietam și USS Chancellorsville efectuează astazi o călătorie „prin ape în care se aplică libertățile de navigație și de survol în marea liberă în conformitate cu legislația internațională”, a anunțat Flota a 7-a SUA din Japonia într-un comunicat.

Se mai mentioneaza ca tranzitul este „în desfășurare” și că nu a existat „nicio interferență din partea forțelor militare străine până acum”.

„Aceste nave (tranzitează) printr-un coridor din strâmtoarea care se află dincolo de marea teritorială a oricărui stat de coastă. Tranzitul navelor prin strâmtoarea Taiwan demonstrează angajamentul Statelor Unite pentru un Indo-Pacific liber și deschis. Statele Unite zboară, navighează și operează oriunde permite legea internațională”, se mai spune in comunicat.

Comandamentul Teatrului de Est al armatei chineze a declarat că monitorizează cele două nave, menține o alertă maximă și că este „gata să contracareze orice provocare”.

Strâmtoarea are 180 de kilometri si separă insula democratică autonomă Taiwan de China continentală.