CFR Marfă câștigă de pe urma crizei energetice: contract cu Primăria Iași pentru a aduce 140 de mii de tone de cărbune din Constanța

CFR-MARFA

CFR Marfă a semnat cu Primăria Iaşi un contract pentru transportul a circa 140.000 tone cărbune energetic, pe relaţia Depozit Comvex Constanţa Port – Staţia Constanţa Port Zona C – Municipiul Iaşi – Centrala Termică şi Electrică Holboca, informează Agenția de presă Rador.

Conform unui comunicat, emis marţi, transportul a fost câştigat în urma unei licitaţii deschise organizate în data de 16 septembrie 2022, la care au participat doi operatori de transport feroviar.

”Derularea acestui transport va consolida veniturile societăţii şi poziţia CFR Marfă pe piaţa transporturilor feroviare de marfă. Pe primele 8 luni 2022 societatea şi-a crescut cifra de afaceri cu aproximativ 25%, concomitent cu diminuarea cu 32,2% a pierderilor faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, reuşind să valorifice oportunităţile de piaţă ce au apărut odată cu declanşarea conflictului din Ucraina”, se menţionează în comunicat.

De asemenea, societatea a recuperat din cota de piaţă pierdută în favoarea altor operatori, astfel încât la nivelul semestrului I 2022 deţine o cotă de piaţă de 29,6% la mărfuri transportate, în creştere de la 27,4% cât avea în perioada similară din 2021.

CFR Marfă a realizat în anul 2021 circa 90% din transporturile de cărbune de pe calea ferată, deţinând astfel un rol strategic în asigurarea cărbunelui necesar funcţionării sistemului energetic naţional în contextul crizei energetice ce ameninţă Europa, subliniază sursa citată.