Cetatea de Scaun a Sucevei intră în faza a doua de restaurare. Este una dintre cele mai mari din ultimii 40 de ani
Asocierea firmelor GENERAL CONSTRUCT S.R.L. (lider) și RESTACO a câștigat licitația organizată de Muzeul Național al Bucovinei pentru lucrările de restaurare și conservare la Cetatea de Scaun a Sucevei. Valoarea lucrărilor a fost estimată la acea licitație care a avut loc pe data de 12 iunie pentru suma de 20.399.958 lei fără TVA.
„Noi am cerut ca garanția pentru lucrări să fie de cel puțin 10 ani pentru că nu ni s-a părut normal ca să mergem la lucrări de restaurare pentru monumente atât de importante cum este Cetatea de Scaun cu perioade de garanție de doi sau trei ani, cum sunt la alte licitații”, a explicat directorul Muzeului Național al Bucovinei, Emil Ursu.
Garanția pentru lucrări propusă de General Construct este însă de 17 ani. Aceasta ar fi cea de-a doua mare restaurare a Cetății de Scaun din ultimele patru-cinci decenii, precedenta fiind realizată pe baza unui proiect aprobat în cadrul unui program cu finanțare europeană nerambursabilă, iar lucrările de la acea vreme au fost realizate tot de General Construct.
Totuși lucrările nu au acoperit întregul ansamblu arhitectural, astfel încât zidăria interioară și exterioară își așteaptă de câțiva ani rândul la lucrări de consolidare. Sunt necesare lucrări de curățare, plombare, chituire la zidul exterior și intervenții la obiectivele: Pod de acces în Cetate, Zid de contraescarpă, Pulberărie și integrarea acestor lucrări în elementele de construcție a proiectului de securitate, iar asta presupune la rândul ei supraveghere video, alarmare efracție, control acces.
De data aceasta, finanțarea se va face prin CJ Suceava, dacă între timp nu se vor identifica alte surse de finanțare. Cel mai probabil, lucrările vor fi demarate anul acesta, însă este de văzut cum va fi stabilt graficul lor și în ce măsură se va sincroniza ori va fi decalat cu totul după evenimentele mari programate în luna august.