CET Iași ar putea fi pus la vânzare?

cet-imagine-720x430

Activele CET sunt la un pas de a fi vândute. Curtea de Apel a respins ieri definitiv solicitarea Primăriei ca hotărârile Consiliului Local prin care a fost înființat CET să fie anulate. Prin aceasta, patrimoniul CET este bătut în cuie, acesta cuprinzând cele două centrale termoelectrice care alimentează Iașul cu agent termic. Același patrimoniu însă este grevat de o datorie imensă, în valoare de peste 700 milioane lei. Pe de alta parte, municipalitatea spune ca niciodata nu va vinde acest obiectiv foarte important pentru municipiul Iasi.

Primăria rămâne cu rețeaua de distribuție a agentului termic, dar fără centralele care să le alimenteze. Prin decizia Curții de Apel, situația apartamentelor branșate la sistemul centralizat rămâne în aer. Primăria este obligata, fie să suporte datoriile CET, echivalente cu veniturile proprii pe un an de zile, fie să accepte desființarea termocentralelor. În această ultimă variantă, caloriferele din 23.000 de locuințe se vor răci.

CET-ul este sub control. Nu e niciun fel de problema. Este functional. Este al municipiului Iasi si va ramane al municipiului Iasi cel putin cat voi fi eu primar. Nu cred ca va indrazni nimeni sa se apropie de el. Acolo se vorbeste despre reglementarea unei notiuni de drept, de o anumita speta. Pur si simplu, semnalizeaza pe fundamentul dreptului civil. Daca hotararea unei Inalte Curti este mai tare decat al unei Inalte Curti este eronata pe judecata de fond. Este doar o reglare a unei interpretari de notiuni de drept„, a spus Mihai Chirica.

Pe de alta parte, municipalitatea spune ca toate bunurile de la CET sunt publice si nu fac obiectul unor litigii.

Acolo mai avem un motor de gaze care produce si energie electrica de aproximativ 5 Megawatti care este propietatea municipiului Iasi incepand cu anul 2019 si care nu a facut obiectul niciunui litigiu. Reteaua de gaze este a noastra, transformatoarele si toate celelalte conexiuni in sistem„, a completat primarul Iasului.

Astfel, autoritatile locale spun ca situatia CET Iasi este sub control.