„Certitudini şi Controverse în Patologia Infecţioasă”

foto_medic

Peste 250 de medici din toată ţară participa in perioada 21-23 iunie 2018, la Iasi, la Conferinţa Naţionala „Certitudini şi Controverse în Patologia Infecţioasă”. Timp de trei zile, acesti vor discuta despre problemele de actualitate din domeniu: terapia hepatitelor cronice, infecţia HIV/SIDA, antibioterapia germenilor multirezistenţi, infecţiile fungice şi infecţiile sistemului nervos central.

Unul dintre subiectele cele mai discutate in cadrul conferintei si care pune cele mai multe probleme în prezent este îmbolnăvirea cu HIV/SIDA. Conform reprezentanților Spitalului de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva” din Iaşi, Centrul Regional de HIV este al doilea în ţară ca număr de pacienţi, în prezent având 1537.

„Trendul nu a stagnat, zona de nord-est a României sigur se menţine, în sensul că numărul pacienţii noi diagnosticaţi la nivelul Iasului a fost de 100 în ultimii cinci ani. Spre deoserbire în alte zone ale ţării, unde numărul este 20 sau 40. De asemenea, pe lângă căile obişnuite de transmitere, se deschid altele noi. Administrarea pe cale intravenoasă la Iaşi atinge un procent de 2-3%, fiind moderat, dar în capitală şi în Constanţa este în creştere”, a menţionat profesorul Carmen Dorobăţ, manager al Spitalului de Boli Infecţioase Iaşi.

În cadrul conferintei vor fi lansate şi două cărţi, una dintre ele însumând cele mai bune lucrări prezentate în cele trei zile. Evenimentul este organizată de Spitalul de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva” din Iaşi, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa din Iaşi”, Societatea de Boli Infecţioase şi HIV/SIDA şi Asociaţia Institutul Pan – European de Cercetare „Prof. Dr. Vasile Luca”.