Certificatul verde, condiționat de doza a treia. Comisia Europeană va decide

Foto: Profimedia

Comisia Europeană este cea care intenționează să decidă în „câteva zile” dacă valabilitatea certificatelor UE de vaccin ar trebui să se lege de dozele de rapel, după o anumită perioadă de timp.

Astfel, prim-ministrul grec Kyriakos Mitsotakis a spus că certificatul verde al UE pentru coronavirus ar trebui condiționat de doze de rapel după șase luni, „pentru a evita orice crăpătură în peretele imunității care a fost deja construit pe continentul nostru”.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a spus săptămâna trecută că certificatul verde va fi legat de dozele de rapel pentru cei eligibili să le primească.

Întrebat cu privire la aceste comentarii într-o conferinţă de presă de vineri, un purtător de cuvânt al Comisiei a spus că „în prezent nu este prevăzută o perioadă de valabilitate pentru certificatele de vaccinare”, dar că „aceast lucru face parte din problemele pe care intenţionăm să le abordăm în următoarele două zile”. „Dă-ne câteva zile şi apoi vom oferi mai multă claritate din partea noastră cu privire la valabilitatea certificatelor de vaccin… şi la chestiunea rapelurilor”, a adăugat purtătorul de cuvânt, sugerând că Comisia va face o propunere de modificare a normelor UE, care apoi trebuie să fie discutate şi adoptate de ţările membre.

Prezentarea unui certificat de vaccin valabil a devenit obligatorie în majoritatea ţărilor UE pentru intrarea în baruri, restaurante, competiţii sportive sau cluburi de noapte, precum şi pentru călătorii.

Intră în legătură cu echipa TeleM Iași!