Cerere uriașă de oxigen pentru pacienții Covid-19

oxigen

Oxigenul este principalul tratament pentru pacienții Covid 19 care se confruntă cu probleme respiratorii. Odată cu valul de îmbolnăviri, a crescut de 10 ori consumul de oxigen de la Spitalul de Boli Infecțioase și Spitalul de Pneumoftiziologie.

Stațiile de oxigen din unitățile medicale fac față cu greu cererii.

„Toate motoarele, toate echipamentele funcționează non-stop în regim forțat, fără timpii de pauză și răcire care ar trebui să le aibă într-un regim normal de funcționare. Cele două spitale, acum în valul 4, au un consum total de peste 90 normali mc. Diferența dintre 45-46 cât produce stația și până la 90-95 de normali mc este asigurată din butelii de oxigen, care sunt prevăzute pe rampa de rezervă.”, a declarat Gabriel Netcă, șeful Serviciului Administrativ Tehnic al Spitalului de Pneumoftiziologie.

De aproximativ o lună de zile toate pavilioanele Spitalului de Boli Infecțioase Iași îngrijesc doar pacienții Covid. Bolnavii internați au forme medii spre severe. La Terapie Intensivă sunt permament peste 17 internați. Totodată, în unitate sunt tratate și persoanele cu potențial de agravare.

„În aceste condiții, necesarul de oxigen a crescut aproape de 10 ori în fiecare zi. În cadrul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași vin mașini încărcate cu tuburi de oxigen. Spitalul de Boli Infecțioase și Spitalul de Pneumoftiziologie sunt deservite de o stație care produce oxigen, dar aceasta nu este suficient. În consecință, avem o stație separată care funcționează pe bază de butelii. Imaginați-vă că la fiecare 3 minute tuburile de oxigen de capacitate mare trebuie să fie înlocuite. Avem personal administrativ care lucrează 24 din 24, care păzesc efectiv stația de oxigen, astfel încât pacienții să beneficieze de acest tratament atât de necesar în această patologie. Doar pentru luna septembrie factura la oxigen a ajuns la peste 4 miliarde de lei.”, a transmis Dr. Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase.

În cele două unități medicale sunt internați în prezent 272 de bolnavi infectați cu coronavirus, iar 23 dintre aceștia sunt la Terapie Intensivă.