Ceremonii la Ialoveni în Republica Moldova cu ocazia împlinirii a 104 ani de la Unirea Basarabiei cu România

277254089_334531112041932_7773060229428613519_n

La festivităţi au luat parte şi preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Costel Alexe, administratorul public al judeţului, Andrei Cazacu, şi o delegaţie formată din primari şi consilieri judeţeni.

„Astăzi am fost cu mare drag la Ialoveni, pentru a marca împreună cu frații noștri momentul istoric de la 1918, visul strămoșilor noștri, Unirea Basarabiei cu România.Declarația de Unire a fost prima bucurie după anii grei de război și piatra de temelie care a stat la baza României Mari, iar pentru aceasta le vom fi veșnic recunoscători înaintașilor noștri, mai cu seamă lui Ion Inculeţ, Constantin Stere, Pan Halipa, Ion Buzdugan și celor contemporani lor care au înțeles răspunderea imensă ce o purtau și au luat hotărârea onestă și dreaptă față de popor.În decursul istoriei, drumul României și al Basarabiei s-a găsit de multe ori la răscruce, dar fie că ne-am găsit sau nu sub aceleași granițe, inimile noastre au bătut tot ca a unui singur popor.

Astăzi, suntem uniți prin atât de multe lucruri! Suntem uniți prin programele și proiectele regionale și transfrontaliere menite să reducă decalajele și sa crească nivelul de trai al cetățenilor noștri. Suntem uniți prin conducta de apă potabilă cu care Apavital va trece Prutul, asigurând apă potabilă pentru 200.000 de locuitori din patru raioane ale Republicii Moldova. Suntem uniți prin gazoductul Ungheni-Chișinău, un important obiectiv de investiții strategice pentru creșterea gradului de securitate în aprovizionarea cu gaze naturale a Republicii Moldova și o contribuție semnificativă la consolidarea relațiilor economice dintre România și Republica Moldova. Suntem uniți prin comunitatea academică care asigură acces la educație pentru mii de studenți basarabeni ce urmează o facultate în România, cei mai mulți chiar la Iași.Suntem uniți prin rezoluția pe care am semnat-o împreună în vara anului trecut, în urma Forumului Cultural Transfrontalier România – Republica Moldova – Ucraina prin care ne-am asumat să desfășurăm în parteneriat proiecte culturale.

Vom fi uniți și prin podul rutier peste râul Prut, prin care România, prin județul Iași, va fi mai interconectată de infrastructura Republicii Moldova, prin conexiunea directă cu Autostrada Târgu Mureş – Iaşi – Ungheni. Distanța dintre Iași și Chișinău va fi mai mică, iar legătura dintre statele noastre mai puternică.Sunt așadar atât de multe lucruri care ne unesc.

104 ani au trecut de la Declarația de Unire, dar nu am uitat noi, românii, nici de-o parte, nici de cealaltă a Prutului, cine suntem și care ne este destinul, acela de a rămâne același popor pe vecie, căci sângele apă nu se face.La mulți ani, dragi români de pretutindeni! Mulțumesc gazdelor noastre de la Consiliul raional Ialoveni pentru primirea atât de călduroasă!”, a transmis preşedintele CJ, Costel Alexe.