Ceremonie militară şi religioasă cu marinarii români în localitatea Ciurea

catastrofa ciurea

La mijlocul lunii ianuarie 1917 s-a produs cea mai mare catastrofă feroviară din România, în care şi-au pierdut viaţa aproximativ 1000 de persoane, printre care şi comandorul de marină Alexandru Cătuneanu. Tragedia a avut loc în apropierea gării din comuna Ciurea, pe fondul unei situaţii de criză din Primul Război Mondial.

Pentru a aduce un pios omagiu victimelor acestei catastrofe, Statul Major al Forţelor Navale, Brigada 15 Mecanizată „Podu Înalt” şi autorităţile publice locale ieşene organizează marţi, 15 ianuarie, începând cu ora 11.00, o ceremonie militară cu depuneri de coroane şi jerbe de flori la Monumentul Comandorului „Alexandru Cătuneanu”, situat în localitatea Lunca Cetăţuii din comuna Ciurea.

Cu acest prilej, reprezentantul conducerii Statului Major al Forţelor Navale, contraamiralul de flotilă Cornel Rogozan, va acorda şcolii din localitate denumirea „Comandor Alexandru Cătuneanu” personalitate marcantă a Marinei Militare Române, care a contribuit la dezvoltarea hidrografiei, cartografiei şi oceanografiei în România.