Cerealele aduse din Ucraina, verificate de autorități

62268366

Cerealele aduse din Ucraina sunt monitorizate de autoritati, a anuntat astazi la Iasi, Ministrul Agriculturii. Pana acum, s-au colectat peste 8.500 de probe la majoritatea cerealelor importate pentru a vedea daca ele sunt sau nu modificate genetic. Fermierii din Romania sunt nemultumiti de faptul ca importam cereale din Ucraina, la preturi mult mai mici.

Cerealele ucrainene au scăzut prețurile la grâu cu 50 de euro pe tonă, iar la porumb, cu 75 de euro pe tonă. România a importat din Ucraina  peste 700.000 de tone de grâu, 30.000 tone făină de grâu, 1 milion de tone de porumb, 400.000 de tone de rapiță, 400.000 de tone semințe de floarea soarelui și peste 50.000 de tone de ulei de floarea soarelui.

Petre Daea, ministrul Agriculturii

„Prin culoarul acesta de solidaritate o cantitate foarte mare de cereale a ajuns in Romania creand un blocaj in stocurile care exista la fermieri si imposibilitatea lor de  a le valorifica pe piata si de aici disconfortul financiar pentru ca maine -poimaine incep insamantarile in cap si au nevoie de bani pentru a le executa. La timpul potrivit de anul trecut noi am facut demersurile necesare iar cel ce va vorbeste acum in Consiliul de ministri si in intalnirea cu comisarul european pe probleme de agricultura am staruit asupra acestei situatii si impreuna cu alte state Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria si Bulgaria am prezentat o informare in Consiliul de ministri unde a fost prezentata situatia la fiecare dintre tari.”

Cerealele din România au fost refuzate la export, din cauza contaminării cu organisme modificate genetic.

Petre Daea, ministrul Agriculturii

„Autoritatea Sanitar Veterinara care este institutia statului care vegheaza la calitatea produselor care intra in Romania si iata, produsele din Ucraina. Pana acum am discutat cu presedintele ASV care spunea ca din cele 8500 de probe prelevate din produsele care au intrat in Romania, toate aceste probe nu au prezentat depasiri de parametri. Intr-un cuvant, produse destinate consumului uman si consumului de furaje.”

În România, cultivarea organismelor modificate genetice este interzisă, însă este permisă utilizarea lor în hrana animalelor.