Cercetătorii din Buzău au creat un ardei atât de iute încât poate fi atins doar cu echipament de protecție

Un ardei iute creat de cercetătorii români poate fi atins doar cu echipament de protecție. 23 de ani au lucrat specialiștii de la Buzău ca să îl stabilizeze, timp în care au încrucișat soiuri românești și din străinătate. Rezultatul este unul de excepție. Ardeiul românesc depășește soiul Carolina Reaper.

Ardeiul iute de la Buzău, după aspect pare a fi unul normal. Dar odată tăiat elimină un gaz atât de puternic încât provoacă lăcrimare sau strănut. Atingerea pulpei sau a semințelor cu mâna neprotejată produce usturimi puternice. 

„Vorbim de rapoarte științifice internaționale, deci analize de laborator. Ardeiul a fost obținut după o muncă de peste 20 de ani de cercetare. Au fost realizate încrucișări între linii valoroase de ardei iute, linii consacrate la nivel internațional”, a declarat  dr. ing. Costel Vânătorul, director Banca de Resurse Generice Buzău. 

Iuțeala soiului obținută de cercetătorii buzoieni este de 2,4 milioane de unități Scoville, scară ce măsoară această caracteristică. Astfel, soiul buzoian depășește cu 200 de unități soiul Carolina Reaper, deținător al recordului. 

sursa antena3.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *