Centrul de Arși de la Iași, cu lacătul pe ușă

foto_spital

Pacienţii care vin la spitalul Sf. Spiridon din Iași cu arsuri ar trebui să fie internaţi în clinica specială pentru astfel de cazuri. Secţia stă, însă, închisă de doi ani pentru că nu are echipamente. Spaţiul a fost renovat şi amenajat între 2011 şi 2016. Lucrările au costat 10 milioane de euro şi s-au încheiat cu punerea lacătului pe uşă. Iar specialiştii în chirurgie plastică şi reparatorie depind de bunăvoinţa colegilor din spital, ca să găsească paturi pentru pacienţi sau săli de operaţie.

Singurele cazuri care pot fi tratate, în acest moment, în Spitalul Sf. Spiridon sunt arsurile care nu depășesc 20% din suprafața corpului pacientului. Aproape zilnic, medicii trimit cazuri la București, Târgu Mureș sau Timișoara.

Centrul de la Iasi sta cu lacatul pe usa de doi ani din lipsa de echipamente. Ministerul isi recunoaste vina si sustine ca situatia nu are o solutie de urgentare . E nevoie de o serie intreaga de proceduri de durata. Medicii de la Iasi sustin ca, deocamdata, dotarea spitalului este partiala.

Teodor Stamate, Șeful Clinicii de Chirurgie Plastică din Iași, spune ca la Clinica de Arsi de la Iasi se lucreaza de 7 ani iar medicii asteapta sa-si trateze pacientii cu arsuri majore aici.

Va reamintim ca doar la finalul anului trecut, cinci oameni care suferiseră arsuri grave au murit pentru că medicii ieşeni nu i-au putut trata iar alte centre din ţară nu aveau locuri libere.