Centru unic de Cercetare, deschis astăzi la USV

WhatsApp Image 2022-10-12 at 15.51.06

La Universitatea de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” din Iași a fost inaugurat astăzi Centrul regional de cercetări avansate pentru boli emergente, zoonoze și siguranță alimentară. În cadrul centrului vor putea fi diagnosticate și cercetate unele dintre cele mai periculoase boli care afectează animalele, dar și cele transmisibile la om. Valoarea totală a investițiilor în acest centru, unic în zona Moldovei, se ridică la aproape 8 milioane de euro.

Pentru a afla care sunt bolile care pot pune în pericol sănătatea animalelor și a oamenilor, USV Iași a pus bazele celui mai modern Centru regional de siguranță alimentară. Inaugurarea a avut loc astăzi și este o noutate în tot ceea ce înseamnă cercetarea științifică a bolilor la animale. Centrul este format din mai multe laboratoare în care studenții vor lucra în medii sterile și cu cobai. Prin acest proiect, universitatea își dorește dezvoltarea unui centru prin care să identifice și să cerceteze cele mai periculoase boli cu potențial de răspândire în masă.

„Centrul de cercetare ROVETEMERG a fost gândit ca un nucleu de studiere a agenților transmisibili la animale și la om, în special cei care produc boli zise emergente sau rare, boli care afectează deopotrivă omul, animalele și mediul. Capacitatea lui este atât pentru cercetare, cât și pentru diagnostic de la cazul clinic și până la identificarea genetică, moleculară a agenților, fie că sunt bacterii, virusuri sau alți agenți încă necunoscuți pana acum”, a declarat Gheorghe Săvuță, coordonator centru.

Bianca este doctorandă, iar în lucrarea sa cercetează bolile care se transmit de la căpușe la oameni.

„În contextul subiectului abordat, căpușele transmit o varietate foarte mare de agenți patogeni precum boala Lyme sau encefalitele transmise de căpușe pentru om sau babesioza și anaplasmoza la animale. Teza de doctorat a vizat, identificarea de noi agenți patogeni, agenți neidentificați până în prezent în țara noastră folosind o tehnică ce reprezintă o inovație în domeniu, și anume secvențierea de ultimă generație. Astfel că, prin secvențierea acestor căpușe am identificat noi patogeni, unii dintre ei fiind detectați pentru prima dată în estul Europei”, a spus Bianca Băișan, cercetător.

Valoarea totală a investițiilor în acest centru se ridică la aproape 8 milioane de euro.