Centru regional SMURD la Aeroportul din Iasi

smurd

Consilierii județeni au aprobat astăzi atribuirea în folosință gratuită către Inspectoratul General de Aviație, a suprafeței de 5652 mp teren și clădirile existente pe acesta în suprafață construită la sol de 2334 mp, pentru o perioadă de 5 ani, în vederea utilizării ca bază a unității speciale de aviație Iași, sub rezerva începerii lucrărilor de reabilitare a clădirii în termen de un an.

Decizia a fost luată ca urmare a solicitării primite din partea Inspectoratului General de Aviație din cadrul Ministerului Afacerilor de Interne care vrea să își extindă activitatea din această zonă. În prezent, Unitatea Specială de Aviație Iași își desfășoară activitatea într-o construcție provizorie -ansamblu de containere- cu o suprafață insuficientă: 400 metri pătrați.

Unitatea Specială de Aviație Iași, componentă a Inspectoratului General de Aviație, aflat în coordonarea Departamentului pentru Situații de Urgență, este inclusă în programul de dotare cu elicoptere ușoare și medii/grele, program finanțat din fonduri externe nerambursabile. Investițiile pentru reabilitarea imobilului cedat astăzi vor duce la creșterea gradului de operativitate a unității de aviație și implicit, a siguranței cetățenilor.

Principalele misiuni ale Inspectoratului General de Aviație sunt căutarea și salvarea persoanelor afectate de calamități naturale, incendii, înzăpeziri, misiuni umanitare tip SMURD, transport de materiale de strictă necesitate în zone calamitate.