Centru National de Terapie cu protoni, la Iasi

centru national de protoni

Consilierii judeteni au aprobat astazi intr-o sedinta ordinara darea in administrare catre Institutul Regional de Oncologie a imobilului din strada Codrescu numarul 6, aflat in proprietatea CJ Iasi. Aici va fi construit Centrul National de Terapie cu protoni, in valoare de 70, 5 milioane de euro.

Potrivit estimarilor Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, in Romania, cancerul reprezinta a doua cauza de deces dupa bolile cardiovasculare. Specialistii spun ca in comparatie cu radiatia electromagnetica, iradierea produsa de protoni se produce aproape exclusiv la o adancime precisa. Drept urmare, iradierea este maxima in tumora.

Mirela Grosu, manager IRO Iasi: „Este un proiect in valoare de 70 de milioane de euro. In Europa, cred ca sunt vreo 12 centre de protonoterapie. Tratamentul prin radioterapie cu proton este un tratament tintit, specializat pe pacientii oncologici. Nu este foarte ieftin este intre 18 si 20 de mii de euro, contravaloarea unui tratament. Prin acest proiect se propune si sustinerea unui numar de pacienti in mod gratuit. Pe parcursul implementarii proiectului se va analiza posibilitatea sustinerii financiare prin asigurari de sanatate”.

Proiectul va fi derulat si implementat de un parteneriat intre Institutul ELI Maguruele si unul dintre Institutele Oncologice de la Iasi, Cluj sau Bucuresti.

Speram sa aducem acest proiect la Iasi si pentru ca, pe langa ceea ce are institutul acum, Centrul de Cercetare Transcenda vom mai avea o investitie la Holboca, un centru de recuperare postcura. Acest Centru de Terapie prin Protoni, face ca Institutul Oncologic sa fie un hub medical in tratamentul pacientului oncologic si bineinteles este un atuu foarte mare si pentru orasul Iasi„, a completat Mirela Grosu.

Alesii judetului au mai votat ca din excedentul Consiliului Judetean pentru anul 2021 sa fie alocate fondurile necesare derularii activitatilor in cadrul proiectului ”Reabilitarea si Modernizarea Spitalului Clinic de Urgenta pentru Copii Sf. Maria Iasi.