Centru de Recoltare a Sângelui la Pașcani

transfuzii

Anul acesta, la Pașcani va fi functional primul Centru de Recoltare a Sangelui. Proiectul a fost initiat in urma cu doi ani din dorinta de a le oferi posibilitatea persoanelor din aceasta zona de a dona sange fara sa se mai deplaseze pana la Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Iasi. Activitatea medicala va oferi suport tuturor unitatilor spitalicesti de pe raza judetului Iasi, iar recoltarea se va face de doua ori pe luna.

Criza de sange din spitalele iesene persista de ani buni, motiv pentru care Serviciul Voluntar de Ambulanta Iasi a demarat un proiect de finantare si creare a unui centru local de recoltare si depozitare a sangelui. Astfel, oamenii care vor să doneze sânge nu vor mai fi nevoiti să se deplaseze la Centrul Regional de Transfuzie Sanguină din Iaşi.

Marius Benchea, director SVA Iași: „Serviciul Voluntar de Ambulanță a reușit să finalizeze lucrările de amenajare a Centrului Local de Recoltare a Sângelui Pașcani. Acest centru va funcționa în colaborare cu Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Iași și personalul care va recolta sânge acolo va fi din partea CRTS Iași. Recoltările vor fi realizate bilunar„.

Investiția de la Centrul de la Pașcani este de aproximativ 60.000 de euro.

În zonă nu există un astfel de centru dar decizia de a prelua de la Primăria Municipiului Pașcani etajul 2 al clădirii din Piața Deal a fost al Serviciului Voluntar de Ambulanta. În momentul în care își va începe activitatea acolo ca și personal de recoltare va fi adus la fiecare două săptămâni de la Iași. Ulterior, Serviciul Voluntar de Ambulanță va veni în sprijinul CRTS cu personal dacă se solicită”, a completat Marius Benchea.

In acelasi spatiu, ar urma sa fie si un centru de dializă și se vor susține cursuri de prim ajutor premedical pentru populație.