Centru de excelență la Colegiul Național „Costache Negruzzi” din Iași

Peste 100 de elevi din ciclul primar al unităților de învățământ din Iași au avut oportunitatea să beneficieze de cursuri gratuite de matematica la Colegiul Național „Costache Negruzzi” din Iași, sub atenta coordonare a cadrelor didactice. Concurența a fost mare, în etapa de selecție fiind înscriși peste 450 copii.

Susținut de Asociația Părinților din cadrul Colegiului Național ”Costache Negruzzi” Iași, Centrul de Excelență Negruzzi a dezvoltat diverse proiecte, activități, conferințe, seminarii didactice, pentru a asigura elevilor și profesorilor contexte de formare și dezvoltare, de exprimare creativă.

De la începutul acestui an am reconfigurat o tradiție anterioară de a lucra cu elevii de clasele a treia și a patra pe domeniul matematicii, sigur că e dorința de performanță, atracția copiilor spre un anumit domeniu  și competențele lor, vocațiile lor în acest domeniu și interesul părinților pentru a dezvolta aceste competențe. Iar experiența noastră am convertit-o în realizarea unui departament de matematică-știință, coordonat de profesorul Zanoschi, iar secretar științific este doamna prof. dr. Ioana Anton, prin care 110 elevi au beneficiat de cursurile gratuite oferite prin implicarea Asociației de Părinți a Colegiului Negruzzi, oferite pe parcursul a 7 luni, deci vorbim despre 24 de ședințe în care s-au prezentat teme complexe, probleme diferite de un grad de dificultate sporit.” a transmis prof. dr. Camelia Gavrilă, directorul Colegiului Național C. Negruzzi Iași.

Centrul de Excelență Negruzzi reprezinta un program ambițios care vizează performanța în educație, pe baza experiențelor anterioare de pregătire a elevilor în domeniul matematicii.

„Într-o școală în care performanța la matematică a fost cunoscută și recunoscută de-a lungul anilor, noi ne-am dorit să venim cu această idee îndrăzneață, în niște vremuri pandemice pentru că noi așa am început. Exact în întâmpinarea copiilor pasionați și dornici să-și confirme pasiunea și preocuparea pe matematică, considerăm că ne-am atins scopul. A fost o concurență foarte mare, peste 450 de copii care au participat la etapa selecției, dintre aceștia au fost 110 copii selectați. Au fost formate 4 grupe în care de-a lungul celor 24 de săptămâni, cu lecții, copiii au primit seturi de probleme, cu ajutorul cărora să-și antreneze raționamentul matematic, perspicacitatea, pasiunea.” a declarat prof. Ioana Cătălina Anton, secretarul științific al proiectului.

Elevii Colegiului Național „Costache Negruzzi” din Iași au strălucit în cadrul olimpiadelor la care au participat.

„Școala de matematică de la Iași a avut trecut, are prezent și are sigur viitor, dar nu numai școala de matematică ieșeană, ci este vorba despre școala de matematică Negruzzi, care a fost întotdeauna în primele poziții, și la nivel județean și la nivel național. Numai anul acesta, la olimpiada de matematică 14 elevi de la Colegiul Negruzzi au fost la etapa finală, dintre care unu a luat medalia de aur, trei au luat medalia de argint, doi au luat medalie de bronz și o diplomă de onoare”, a transmis Adrian Zanoschi, profesor de matematică la Colegiul Național „Costache Negruzzi”.

Copiii se declara îndrăgostiți de aceasta știință exactă și susțin că nu și-ar vedea viitorul fără să studieze matematica.

Bogdan: „Matematica este o activitate specială pentru mine și are un loc special în inima mea.

Reporter: De când a început pasiunea ta pentru matematică?

Bogdan: Pasiunea mea pentru matematică a început chiar de la grădiniță când doamna ne dădea calcule ușoare, de exemplu 1+1 și eu împreună cu colegii mei încercam să aflăm acel rezultat care pe vremea aceea era greu de făcut.”

Centrul de excelență este condus de prof. dr. Camelia Gavrilă, directorul colegiului, iar Departamentul de  matematică – științe este coordonat științific de profesorul Ioana Cătălina Anton.

Intră în legătură cu echipa TeleM Iași!