Centenarul Orfelinatului Armean de la Strunga

Anul acestea se împlinesc 100 de ani de la deschiderea Orfelinatului Armean de la Strunga. La 1 aprilie 1923, prin aprobarea regelui Ferdinand I, Orfelinatul era pregătit să primească 200 de copii orfani (150 de băieți, 50 de fete) supraviețuitori ai Genocidului Armean care urmau să ajungă în România, cu autorizaţia Guvernului român şi cu paşaportul colectiv vizat de Ministerul de Interne al României din 18 noiembrie 1922.
Copiii au ajuns în Portul Constanța pe 14 aprilie 1923 și au intrat în Orfelinat la 1 mai 1923, ajungând la destinaţie cu căruţele. Cu vârste cuprinse între 8 şi 15 ani, copiii care rătăciseră până atunci prin taberele de refugiaţi și trăiseră ororile masacrelor, găsesc la Strunga un adevărat cămin.
În Orfelinat au fost create toate condițiile pentru ca cei 200 de copii să aibă o educație bună la școală și să învețe meserii în ateliere. În presa armeană tipărită la București, sunt publicate numeroase articole despre Orfelinatul din Strunga care fac referire la înființarea, dezvoltarea și, în cele din urmă, închiderea Orfelinatului.
Deși Orfelinatul Armean din Strunga a avut o viață scurtă, anii 1923-1926, a lăsat o amprentă adâncă în inimile armenilor din România. Astăzi, la Strunga nu mai există clădirile unde au fost găzduiți copiii, dar este cert că acum 100 de ani Orfelinatul a fost constituit prin asistența umanitară acordată refugiaților armeni de către Uniunea Armenilor din România condusă de Armenag Manissalian, care devine și preşedintele Comitetului Central al Ofelinatului, împreună cu restul armenilor din România.
Uniunea Armenilor din România dorește să marcheze acest moment extrem de important pentru comunitatea din România prin organizarea unei serii de evenimente dedicate Centenarului Orfelinatului Armean de la Strunga care vor avea loc în perioada 29 – 30 septembrie la Iași și la Strunga după cum urmează:
Vineri, 29 septembrie, ora 17:00 la Palatul Culturii din Iași, Sala Voievozilor – Simpozion, vernisajul expoziței foto-documentare ”Strunga – Noua Casă a Orfanilor Armeni”, vizionarea filmului documentar ”Strunga”.
Sâmbătă 30 septembrie, ora 12:00 la Consiliul Local Strunga – Inaugurarea monumentului comemorativ și a expoziției restrânse ”Strunga – Noua Casă a Orfanilor Armeni”, lansarea volumului ”Orfelinatul Armean din Strunga: Mărturii ale unor destine frânte” de Arsen Arzumanyan și spectacol de muzică și dansuri tradiționale armenești oferit de Ansamblulrile de dansuri tradiționale armenești Vartavar din București și Hayakaghak din Gherla și de Corul Ani al Arhiepiscopiei Armene.
În cadrul Simpozionului dedicat Centenarului Orfelinatului de la Strunga vor lua cuvântul Varujan Vosganian, președinte al Uniunii Armenilor din România; Sorin Antohi, istoric al ideilor, eseist, traducător; Lidia Prisac, doctor în istorie, cercetător științific; Arsen Arzumanian, dr. în științe politice, jurnalist. Vor mai lua cuvântul și doi urmași ai profesorilor Nșan și Zaruhi Maganian care au predat la orfelinat – Garabet Haciaturian și Narine Bogdan Căuș Nicolaides. Lista vorbitorilor va fi completată și de alți invitați.
Expoziția „Strunga – noua casă a orfanilor armeni” recompune universul creat în urmă cu 100 de ani pentru orfanii armeni la Strunga, prin prezentarea chipurilor acestor copii imprimate pe hârtie la venirea în România, prin mărturiile unora dintre aceștia înregistrate în etapa matură a vieții, prin secvențe extrase din publicațiile vremii, prin care este prezentată viața copiilor în Orfelinat. Expoziția reprezintă un mic fragment din tabloul istoriei refugiaților armeni în spațiul românesc, care a marcat atât istoria comunității armenilor din România, cât și istoria românilor.
Pentru a contextualiza prezența armenilor în România și implicarea lor în procesul de salvare a acestei entități vulnerabile în cazul unui conflict major, precum Genocidul Armean, am inclus în conceptul expoziției și fragmente din istoria armenilor în țara noastră și am prezentat câteva repere ale masacrelor comise pe teritoriul Imperiului Otoman, în ultimii săi ani de existență.
Expoziția „Strunga – noua casă a orfanilor armeni” a fost concepută și documentată de Mihai Stepan Cazazian, redactorul-șef al publicației Ararat din București, de Arsen Arzumanian, dr. în Științe Police și corespondent de presă și Andreea Tănase, jurnalist și poate fi vizitată în perioada 29 septembrie – 26 noiembrie la Muzeul de Istorie a Moldovei din cadrul Complexul Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi.
Documentarul ”Strunga” realizat de Cadri Abibula de la TVR și Mihai Stepan Cazazian, producător, prezintă odiseea celor 200 de orfani armeni care, în 1923, au fost găzduiţi într-un orfelinat în localitatea Strunga din jud. Roman. A fost prezentat în anul 2007 la Festivalul Internaţional de Film „Caisa de Aur” de la Erevan și la Festivalului Internaţional de Film Muzică şi Artă de la Los Angeles (AFFMA), secţiunea documentare despre Genocid unde a fost nominalizat la categoria cel mai bun documentar.
Volumul ”Orfelinatul Armean din Strunga: Mărturii ale unor destine frânte” de Arsen Arzumanyan este un studiu publicat cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la înființarea Orfelinatului Armean din Strunga dedicat copiilor care au trăit în acest orfelinat și tuturor persoanelor dedicate cauzei naționale ce au contribuit la buna funcționare a orfelinatului. Pentru prima dată au fost folosite și adunate la un loc numeroase articole apărute într-o serie de periodice armenești tipărite în limba armeană la București în timpul existenței orfelinatului. Acestea detaliau înființarea, dezvoltarea și, în cele din urmă, închiderea orfelinatului.
Evenimentele sunt organizate în parteneriat cu: Arhiepiscopia Bisericii Armene din România, Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași – Muzeul de Istorie a Moldovei, Primăria și Consiliul Local Strunga.


