Celulele stem salvează vieți

donatori

Celulele stem sunt salvarea pacienților diagnosticați cu boli incurabile. De cele mai multe ori, ele sunt recoltate de la rude însă există și situații în care nu se poate efectua această procedură medicală pentru că nu există compatibilitate. Atunci se poate apela la un donator voluntar de celule stem. Din păcate, numărul lor este mult prea mic pentru a face față solicitărilor. Pentru a rezolva aceasta situație, Institutul Regional de Oncologie Iași demarează zilele acestea o campanie de informare a populației cu privire la importanța donării de celule stem.

Celulele stem sunt considerate componentele de bază ale vieţii. Acestea se găsesc în măduva osoasă si sunt folosite în tratarea şi vindecarea unor afecţiuni precum leucemia sau a altor cancere ale sângelui, boli autoimune sau boli metabolice ereditare. În momentul în care pacientul primește un astfel de diagnostic, medicii recomandă transplantul de celule stem hematopoietice. Înainte de transplant, pacienţii fac un tratament de chimioterapie şi, eventual, de radioterapie, care distruge măduva bolnavă şi lasă loc liber celulelor stem hematopoietice sănătoase.

În cazul în care un pacient diagnosticat cu o boala grava care are indicație de transplant de celule stem hematopoietice, leucemii acute,, pe lângă acest diagnostic se testează o analiză a pacientului și fraților. Dacă nu are frați sau dacă nu a fost identificat niciun donator compatibil atunci se întocmește un dosar de identificare a unui donator compatibil într-o  bază de date națională, Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem hematopoietice și se compară această analiză HLA a pacientului cu a donatorilor din baza de date, a spus Elena Albu, coordonator Centru Donator Voluntar de Celule Stem.

Donatorii sunt căutaţi mai întâi printre fraţii sau surorile pacientului. În general, doar în 25% dintre cazuri există compatibilitate între aceştia. În celelalte cazuri, pacienţii au nevoie de o persoană neînrudită compatibilă care să le doneze celule stem hematopoietice. Şansa de a găsi donatori compatibili depinde, în primul rând, de profilul genetic al pacientului.

Dacă noi am avea o bază de date comparativ cu registrele internaționale, peste două milioane de voluntari înscriși atunci un pacient ar putea să își identifice un donator compatibil aici din spațiul în care facem parte toți. Din punct de vedere genetic suntem asemănători, a mai spus Elena Albu, coordonator Centru Donator Voluntar de Celule Stem.

Donarea de celule stem hematopoietice se face fie din sângele periferic, fie direct din măduva osoasă. Donatorul va discuta cu un medic specialist înainte de procedura, iar în final donatorul va decide ce metodă preferă. Recoltarea se poate face la Institutul Regional de Oncologie Iași, unde este o Secție de Afereză.

I se va pune un cateter de obicei pe femural ca sa fie un vas mare de sânge, să putem recolta fără a face probleme aparatul. Se montează un kit. Aparatul se montează la cateter printr-un capăt trage sângele de la pacient și îl introduce in aparat. Se amestecă cu un anticoagulant. Aparatul centrifughează sângele respectiv, îl separa pe mai multe straturi și își trage singur celulele pe care vrem sa le recoltam.

Întreaga procedură durează aproximativ cinci ore iar după finalizarea analizelor, donatorul poate fi externat. Locul puncţiilor este dureros timp de 2-3 zile, iar unele persoane au resimțit dureri de cap cauzate de anestezie. Acestea sunt singurele simptome pe care donatorii le resimt. Transplantul de celule stem este vital în cazul pacienților cu leucemie. Ștefania Dinu a fost diagnosticata în anul 2019 cu leucemie acută mieloblastică, iar singura ei șansă la viață a fost transplantul de celule stem. Din fericire, tânăra de 31 de ani a găsit un donator compatibil si acum este foarte bine. Protocolul nu îi permite să știe cine este persoana care i-a salvat viața însă Ștefania are un mesaj pentru donator.

I-aș mulțumi. Nu am cuvinte să pot mulțumi pentru ce a făcut și l-aș îmbrățișa. Când m-a anunțat doamna doctor am început să plâng. Cred ca am plâns încontinuu. Nu mă putem opri, a precizat Ștefania Dinu, fostă pacientă.

Ziua Donatorului va fi marcata la Iași în acest sfârșit de săptămână printr-o campanie de informare în rândul cetățenilor.