Cel puțin jumătate din capacitatea de producție termică a Ucrainei a fost afectată de loviturile rusești, susține ministrul ucrainean al Energiei

explozie

Atacurile aeriene rusești au afectat cel puțin jumătate din capacitatea de producție termică a Ucrainei, provocând pagube de miliarde de dolari începând cu 10 octombrie, deși nu toate aceste unități energetice au încetat complet să funcționeze, a declarat vineri ministrul ucrainean al Energiei, transmite Reuters.

Herman Halușcenko a declarat pentru Reuters într-un interviu că Ucraina ar putea avea nevoie de importuri de electricitate pentru a trece iarna după atacurile care au lovit 30-40% din infrastructura energetică, iar comercianții poartă deja negocieri cu furnizorii.

Moscova și-a intensificat atacurile săptămâna trecută, folosind rachete și muniții pentru a ținti Kievul și principalele infrastructuri de energie electrică și termică. Vladimir Putin a declarat că este o răzbunare pentru atacul ucrainean asupra podului din Crimeea.

„Este o capacitate destul de mare. Pot să vă spun că este… cel puțin jumătate din capacitatea de generare a energiei termice, chiar mai mult”, a declarat Halușcenko, întrebat despre amploarea pagubelor.

Ministrul este de părere că Rusia plănuiește acum să distrugă întregul sistem energetic, deși a subliniat că, deocamdată, acesta funcționează încă în mod stabil.

„Săptămâna aceasta, au vizat o serie de (centrale) termice”, a declarat Halușcenko. Ucraina a pierdut o capacitate de generare de 4.000MW în urma grevelor, a spus el.

La începutul acestei săptămâni, orașele și localitățile au restricționat alimentarea cu energie electrică și au limitat utilizarea energiei electrice pentru ca societățile energetice să poată repara instalațiile electrice afectate de un val de lovituri aeriene rusești.

Halușcenko a avertizat că reconstrucția infrastructurii avariate va dura „luni de zile”.

Cinci lucrători din sectorul energetic au fost uciși, iar alți 11 au fost răniți în atacuri începând cu 10 octombrie, potrivit ministerului său.