Cel puțin 3 persoane ajung zilnic la urgență pentru testare Covid-19, la Iași

corona test

Situatie complicata la Spitalul Sfantul Spiridon din Iasi.  Numarul de pacienti care se prezinta la UPU este in continuarea mare. Pe langa persoanele care ajung aici in stare grava ,zilnic in urgenta se prezinta si pacienti care au suspiciunea ca ar fi infectati cu noul coronavirus.

prof. univ. dr. Diana CIMPOESU-coordonator sef UPU SMURD Iasi

Exista pacienti care vin in urgenta pentru ca au suspiciunea  de infectie cu SARS COV-2 . Acestia ar trebiui sa ajunga la urgenta apeland 112 numai atunci cand este vorba despre simtomatologie grava si ma refer la dispnee, la febra, la tuse, la modificari ale starii generale, modificari deoxigenare, care fac dificila respiratia sau care altereaza starea de constienta.

In urgenta se prezinta zilnic cel trei persoane cu suspiciuni ca ar fi pozitivi cu coronavirus, si cer testarea.

prof. univ. dr. Diana CIMPOESU | coordonator sef UPU SMURD Iasi

In general, aceste persoane sunt tinere, sanatoase. Ne-am trezit in urgenta si cu familii cu copii, care aveau suspiciunea, fiind contacti cu alti pacienti diagnosticati, aveau suspiciunea ca ar putea fi si ei covid pozitivi.

Medicii atentioneaza ca in cazul in care exista suspiciuni de infectare cu Covid, persoana in cauza trebuie sa apeleze de urgenta la medicul de familie, dar si DSP-ul. Acestia vor fi programati pentru testare la domiciliu de catre echipajele ambulantei. In plus, exista si  posibilitatea de a se programa la foarte multe laboratoare care exista in judetul Iasi si care fac testari la cerere. Asta, pentru a lasa sectia de urgenta libera pentru cei ce au nevoie cu adevarat de ajutor.