Cel mai scăzut debit al răului Prut din ultimii șase ani

Conform directorului Barajului Stânca-Costeşti, Mircea Vucovic, debitul râului Prut a ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimii șase ani. Acest lucru se întâmplă din cauza secetei prelungite.

Se pare că la Staţia hidrometrică de la Rădăuţi Prut, debitul râului este de 18,6 mc/s, de aprope 5 ori mai mic decât media anuală, respectiv 81 mc/s.

Mircea Vucovic, directorului Barajului Stânca-Costeşti: „Este o secetă puternică. debitul scăzut nu creează probleme deocamdată, pentru că nu s-au introdus restricţii în ceea ce priveşte consumurile de apă. Atunci când se introdus restricţii, prima dată se văduvesc irigaţiile şi în ultima etapă se fac restricţii de apă pentru populaţie”.

Debitul evacuat din Barajul Stânca- Costeşti este în prezent de 32 mc/s, ceea ce asigură necesarul de apă pentru localităţile din aval.

Lacul de la Stânca-Costeşti are o capacitate de 1,4 miliarde metri cubi, însă în acest moment volumul de apă existent este de doar 444,2 milioane metri cubi, ceea ce reprezintă o treime din capacitatea proiectată.

Intră în legătură cu echipa TeleM Iași!