Cel mai rezistent pod, construit de studenții ieșeni

concurs

O echipă de studenți de la Facultatea de Construcții și Instalații a Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” a reușit să construiască cel mai rezistent pod înscris la o competiție internațională. Aceasta a fost organizată la Universitatea Boğaziçi din Istanbul, iar studenții ieșeni s-au prezentat cu un pod, de doar 79 kg, care a reușit să susțină 1.250 de kilograme.

Studenții ieșeni de la Universitatea Tehnică au revenit acasă învingători. Aceștia au obţinut, după şapte luni de muncă locul II în clasamentul general al concursului şi un premiu în valoare de 6.000 de lire turceşti. Ieșenii s-au clasat pe locul I la categoria rezistenţă, locul II la secţiunea greutate, locul III la estetică şi unicitate şi locul V pentru timpul de montaj. Astăzi, echipa formată din patru studenți a făcut o demonstrație în parcarea din fața Facultății de Construcții pentru proba de montaj contratimp al acestui pod. Îndrumați de un cadru didactic, studenții au reușit să pună pe picioare podul de la zero.

„Tema de proiectare se lansează în fiecare an în luna octombrie-noiembrie. Efectiv echipa s-a format în luna noiembrie și de atunci până în luna februarie, au avut timp să facă proiectarea podului. Au avut mai multe structuri în vedere, mai multe calcule au făcut și au ales această structură care trebuia să îndeplinească condițiile de la cele 4 secțiuni. Adică, greutate – să fie o greutate cât mai ușoară, să arate bine, să fie rezistentă neapărat și să fie cât mai ușor de montat. Cred că este cel mai bun pod. Concursul de anul acesta a arătat că este cel mai bun pod la partea de rezistență. Podul are o greutate de 79 de kilograme și a fost încărcat cu 1250 de kg, echivalentul unei mașini mici putem să spunem”, a declarat Gheorghiță Boaca, șef lucrări.

Încrezători și determinați, studenții sunt mândri că au reușit să aducă prestigiu facultății, iar efortul și munca de luni de zile a dat roade.

„Eu am fost acum trei ani în Turcia și știam de această competiție tocmai de acum trei ani. În momentul în care am aflat de la domnul profesor că o să se organizeze și o să putem să mergem și anul acesta, am fost prima care a zis că vrea să participe și apoi ne-am făcut o echipă. Inițial am fost cinci, dar am rămas patru. Este o competiție foarte grea, dar foarte frumoasă în același timp pentru că am căpătat o experiență pe care pe băncile facultății nu o capeți printre foi și pixuri”, a declarat Popescu Nicoleta, participant.

Deși construcția și proiectarea podului nu a fost ușoară, tinerii nu s-au gândit vreo clipă să renunțe la această competiție.

„A fost cea mai frumoasă experiență de până acum și ne bucurăm că am putut face parte din acest proiect.
R: A fost mult de muncă?
P: Foarte mult. Am început din octombrie cu proiectul, cam patru luni ne-a luat doar să-l proiectăm, să încercăm să simulăm încărcarea într-un anumit program de calcul și băieții au muncit, efectiv două săptămâni, non-stop, de dimineață până seara”, a explicat Șcundea Irina, participant.

Marea provocare a tinerilor a constat în demonstraţia de montaj contratimp, în care au trebuit să asambleze podul cu respectarea regulilor care simulează în mare măsură o situaţie reală de execuţie a unui pod peste un obstacol considerabil, de aproximativ 60 de metri. Fiecare regulă încălcată, devenea un dezavantaj pentru participanți.

Dorința tinerilor este ca și în următorii ani să poată participa la concurs, unde să obțină rezultate la fel de bune.