Cel mai mare producator de energie regenerabila din Elvetia va dezvolta doua parcuri eoliene in Romania

axpo eoliene

Producătorul elvețian de energie din surse regenerabile Axpo a anuntat ieri că intenționează să dezvolte două parcuri eoliene cu o capacitate totală instalată de 250 MW în România.

Cele două parcuri eoliene vor dispune de un total de 38 de turbine și vor produce 750 GWh de energie electrică pe an, echivalentul consumului de energie a aproximativ 375.000 de gospodării din România, a spus Axpo într-un comunicat de presă.

Construcția este de așteptat să înceapă la sfârșitul anului 2023 în locații la aproximativ 100 km nord-est și, respectiv, 200 km est de capitala București. Axpo va lucra îndeaproape cu partenerul său local Aquarius Energy Developments pentru a finaliza proiectul.

Expansiunea energiei eoliene în România va crea, de asemenea, locuri de muncă de-a lungul întregului lanț valoric al dezvoltării proiectelor, de la achiziția de terenuri până la punerea în funcțiune a centralei și managementul operațiunii, a adăugat Axpo.

Compania a mai spus că urmărește o strategie de nișă îndreptată în primul rând către piețele care nu sunt încă în centrul atenției marilor dezvoltatori de energie eoliană, precum România, unde există o cerere puternică pentru capacitate suplimentară de energie regenerabilă. Piața locală are, de asemenea, un nivel ridicat de acceptare a energiei regenerabile, condiții bune de vânt și puține restricții în procesul de planificare.

„La fel ca principalele piețe din Germania și Franța, în care avem succes de mulți ani, România deține un potențial enorm pentru dezvoltarea parcurilor eoliene”, a declarat Iulian Alexe, responsabil cu afacerile eoliene Axpo în România.

Axpo este cel mai mare producător de energie regenerabilă din Elveția și un lider internațional în comerțul cu energie și comercializarea energiei solare și eoliene. Are peste 5.000 de angajați și are clienți în peste 30 de țări din Europa, America de Nord și Asia.

Aquarius Energy Developments Aquarius a fost înființat în iulie 2021, cu misiunea de a identifica și selecta proiecte eoliene și solare profitabile pe uscat. Compania a ajuns la un portofoliu de circa 2 GW de lucrări în dezvoltare și vânzare până în prezent.