Cel mai mare consum de oxigen din istoria Spitalului Spiridon

oxigen

Consumul de oxigen din spitalele ieșene a atins cea mai ridicată cotă în această perioadă a pandemiei de coronavirus. La Spitalul „Sf. Spiridon”, medicii susțin că este cel mai mare consum din istoria de 270 de ani a unității medicale.

Deși incidența cazurilor a înregistrat o ușoară scădere în ultimele zile, în spitale continuă să apară pacienți infectați în stare gravă. Asta face ca sursele de oxigen să fie în continuare ocupate, înregistrând-se un consum imens.

Fiecare pat dedicat zonei Covid este ocupat. Nu mai exista vreun loc liber la ATI și nici în zona celor cuplate la oxigen.

„Cei care ajung la urgenţe sunt cazuri severe, cu nevoie de oxigen de peste 5 litri, şi cu afectare pulmonară în general de peste 50%.”, spune prof. univ. dr. Diana Cimpoeșu – medic sef UPU SMURD Iasi.

Consumul de oxigen este la cele mai mari cote din istoria de 270 de ani a Spitalului „Sf. Spiridon” din Iași.

„Cel mai mare necesar de oxigen este la pacienţii ventilat mecanic noninvazivă, intubaţi orotraheal, şi la care fracţia de oxigen este de 100%. Nu administrăm oxigenul pentru că vrem să facem rău cuiva, ci pentru că aceşti pacienţi au nevoie de oxigen. Starea lor este cea care o impune. Am avut mulţi pacienţi cu necesar de oxigen de sută la sută la care parametrii de ventilaţie sunt setaţi la maximum. Asta nu pentru că echipa medicală vrea, ci pentru că aşa arată datele pacientului şi e singura modalitate în care putem să administrăm oxigen şi să-l ţinem în viaţă. Fiinţele umane sunt nişte fiinţe care au nevoie de oxigen. De obicei, când suntem bine, sănătoşi, 20% din aerul atmosferic, când sunt forme grave, 100% pe ventilaţie mecanică.”, a explicat Diana Ciompeșu.

De asemenea, în contextul crizei acute de oxigen pe care o traversează unitățile medicale din Iași, reprezentanții Spitalului de Copii vor să se pregateasca pentru scenariul cel mai negru. Acestia vor să dubleze capacitatea stocatorului de oxigen, de la 10.000 la 20.000 de litri.