Cel mai des întâlnite semne care anunță o carie dentară (P)

Cariile dentare sunt una dintre cele mai comune afecțiuni ale dinților întâlnite în întreaga lume. Ele sunt cauzate de diverși factori, care pot include de la deteriorarea graduală a smalțului dentar pe măsură ce organismul îmbătrânește la obiceiuri alimentare nocive și până la predispoziții genetice.

Identificarea semnelor timpurii ale unei carii dentare este o etapă importantă pentru prevenirea complicațiilor și pentru un tratament adecvat și administrat în timp util. Vizita în cabinetul stomatologic este mai mult decât recomandată, atunci când crezi că o carie îți poate afecta dantura, tocmai pentru a evita extinderea acesteia și afectarea dintelui în profunzime. Iată semnele timpurii la care să fii atent atunci când crezi că o carie dentară s-ar putea dezvolta:

Cariile dentare sunt una dintre cele mai comune afecțiuni ale dinților întâlnite în întreaga lume. Ele sunt cauzate de diverși factori, care pot include de la deteriorarea graduală a smalțului dentar pe măsură ce organismul îmbătrânește la obiceiuri alimentare nocive și până la predispoziții genetice. Identificarea semnelor timpurii ale unei carii dentare este o etapă importantă pentru prevenirea complicațiilor și pentru un tratament adecvat și administrat în timp util. Vizita în cabinetul stomatologic este mai mult decât recomandată, atunci când crezi că o carie îți poate afecta dantura, tocmai pentru a evita extinderea acesteia și afectarea dintelui în profunzime.

Iată semnele timpurii la care să fii atent atunci când crezi că o carie dentară s-ar putea dezvolta:

Senzații de durere sau sensibilitate

Durerea dentară sau sensibilitatea la temperaturi extreme, cum ar fi căldura sau frigul, poate fi un semn al unei carii dentare în stadiu incipient. Această durere poate fi difuză sau poate fi resimțită ca un junghi ascuțit în momentul în care este expus dintele afectat. Un control stomatologic te poate ajuta să identifici corect cauza. Este bine să alegi un cabinet în care să beneficiezi de servicii complete, atât pentru un diagnostic corect, cât și pentru un tratament adecvat. Spre exemplu, la Dr. Leahu Galați, personalul medical poate identifica rapid cauzele datorită posibilității realizării investigațiilor imagistice în locație. În plus, există tratamente multidisciplinare care îți pot reda sănătatea danturii fără disconfort, indiferent de stadiul cariei depistate.

Decolorarea danturii

O decolorare a dintelui poate indica începutul unei carii. Petele albe, maro sau negre pe suprafața dintelui pot fi primele simptome vizuale ale deteriorării smalțului și ar trebui să fie examinate de un medic stomatolog. Ulterior, în funcție de fiecare situație în parte se pot recomanda tratamente pentru întărirea smalțului, redarea culorii naturale a dintelui sau, desigur, tratarea adecvată a cariei.

Sensibilitatea la presiune

Sensibilitatea la presiunea apărută în timpul mușcăturii sau mestecării poate fi un semn că smalțul dintelui este afectat și că o carie dentară s-a dezvoltat într-o etapă mai avansată.

Goluri sau crăpături în structura dintelui

Crăpăturile mici sau golurile care apar în structura dintelui afectat pot fi un semn că o carie dentară a început să erodeze smalțul. Aceste goluri pot fi vizibile cu ochiul liber sau pot fi simțite cu limba.

Respirația urât mirositoare

Halena persistentă sau respirația urât mirositoare poate fi un semn al prezenței unei carii dentare în diverse stadii de dezvoltare, așa cum aflăm și aici. În cazul halenei poate fi vorba și despre o carie care a dus la dezvoltarea unei infecții sau a unui abces dentar.

Inflamația gingivală

Gingiile roșii, umflate sau sângerânde pot indica o infecție gingivală asociată cu o carie dentară care a evoluat într-o afecțiune mai complexă. Această inflamație poate fi însoțită de sensibilitate sau durere în jurul dintelui afectat.

Este important să nu ignori semnele care pot indica o carie și să consulți un medic stomatolog dacă observi orice schimbare în aspectul danturii. O carie dentară netratată poate duce la complicații, cum ar fi infecții, abcese dentare sau chiar pierderea dintelui afectat. Prin diagnosticarea și tratamentul precoce, poți să previi complicațiile și poți menține sănătatea orală pe termen lung.

Nu uita, în plus față de vizitele regulate la stomatolog și o igienă orală corectă, adoptarea unei diete sănătoase și limitarea consumului de zahăr pot contribui la prevenirea cariilor dentare.

Photo: Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *