Cel dintâi pelerin a trecut și anul acesta pe la racla sfântă

foto_racla

Sute de pelerini au venit la Iasi pentru a atinge racla cu moastele Sfintei Cuviose Parascheva, inca de la finalul saptamanii trecute.  De 15 ani, Elena Sabiuta din judetul Neamt este primul pelerin de la Hramul Sf. Parascheva. Desi pelerinajul a inceput mai devreme in acest an, din cauza pandemiei, femeia a respectat traditia. Aseara a trecut repede pe la racla sfanta fiind nemultumita ca lipseste osteneala. Femeia din Piatra Neamt este mandra ca nu a ratat nici anul acesta sansa de a fi prima.

Vestea ca pelerinilor din alte judete li se ingradeste dreptul de a participa la evenimentul religios a aflat-o de la preot. A urcat in primul mijloc de transport cu destinatia Iasi, pentru continuarea traditiei. Anul acesta totul a fost diferit, lucru marturisit de  „veteranul„ pelerinajului moldovenesc.

Elena Sabiuta- primul pelerin

Nu sunt atat de multumita cum eram inainte. Ma osteneam mai mult. Am venit si acum sa ma ostenesc pentru ea. Pentru ca sa aiba grija de noi Cuvioasa, nu trenuie sa facem o osteneala, o milostenie? Ce fac, vin ma bag in fata, ma inchin si plec?

Femeia isi aminteste ca in urma cu 15 ani a venit nu pentru a cere lucruri materiale. Acum a vrut doar sa multumeasca pentru cele primite de-a lungul timpului.

Elena Sabiuta a plecat catre gara cu primul tren spre Piatra Neamt, urmand sa repte traseul anul viitor.