Cei șapte militari de la Baza Mihail Kogălniceanu și un civil acuzați de furt de combustibil, arestați preventiv

baza militara mihail kogalniceanu

Tribunalul Constanța a decis plasarea în arest preventiv pentru 30 de zile a celor șapte militari de la Baza Mihail Kogălniceanu şi a unui civil, reţinuţi de procurorii militari marți, 15 noiembrie, sub acuzaţia de furt de combustibil.

Măsura dispusă de judecători nu este definitivă, ea putând fi contestată în termen de 48 de ore de la pronunţare.

Al doilea caz de furt la Kogălniceanu în decurs de un an

„Admite propunerea formulată de Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti în dosarul penal nr. 444/P/2022. În baza (…) dispune arestarea preventivă a inculpaţilor (…) pe o perioadă de 30 zile. (…) Respinge cererile formulate de inculpaţii (…) de luare a măsurii controlului judiciar, precum şi cererile de luare a măsurii arestului la domiciliu sau control judiciar formulate de inculpaţii (…). Dispune emiterea de îndată a mandatelor de arestare preventivă. Cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. Cu drept de contestaţie în termen de 48 de ore de la pronunţare pentru inculpat şi de la comunicare pentru procuror”, se arată în soluţia pe scurt dată de judecătorii Tribunalului Constanţa.

„La data de 15.11.2022, procurorii militari din cadrul Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti au dispus reţinerea a şapte militari şi a unui civil cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunii de furt calificat. (…) Militarii fac parte din cadrul Bazei Aeriene Mihail Kogălniceanu, judeţul Constanţa, şi au sustras, în mod repetat, în cursul anului 2022, combustibil aparţinând unităţii militare, kerosen şi motorină, în cantitate totală de aproximativ 7 tone, valorificat sau folosit ulterior în interes personal”, informase, anterior, Parchetul Militar printr-un comunicat de presă.

Aceasta este a doua anchetă a procurorilor care vizează furtul de combustibil de la Baza Kogălniceanu. În noiembrie 2021, DIICOT a efectuat percheziţii într-o cauză vizând destructurarea unei grupări care fura motorină. Procurorii susţineau că membrii acestei grupări au sustras cantităţi mari de motorină din generatoarele care deservesc anumite zone din cadrul unităţii militare din Baza americană de la Mihail Kogălniceanu. Prejudiciul reclamat de Guvernul SUA, 2 milioane de dolari.