Cei mai puternici lideri politici mondiali lipsesc de la Davos. Editia 2023 a controversatului forum organizat de Klaus Scwab se anunta un esec

scwab

Conclavul anual al Forumului Economic Mondial din Alpii elvețieni este cea mai mare intersecție de bogăție și putere politică din calendarul global, dar anul acesta echilibrul se schimbă. În fiecare ianuarie, organizatorii forumului s-au obișnuit să anunțe o altă listă record de lideri naționali, oficiali globali și membri ai familiei regale care se îndreaptă spre această reuniune exclusivistă.

WEF urma să atragă chiar și pe cei mai puternici sceptici ai globalizării: de la președintele american Donald Trump la fostul președinte brazilian Jair Bolsonaro și la activista pentru combaterea schimbărilor climatice Greta Thunberg.

În timp ce 52 de șefi de stat sau de guvern se îndreaptă spre Davos în acest an, lipsesc liderii de top. Președintele american Joe Biden și omologii săi chinez și rus Xi Jinping și Vladimir Putin vor lipsi cu toții.

Președintele francez Emmanuel Macron, care a promis că va face planeta să fie din nou măreață, va lipsi de asemenea de la acest eveniment, la fel ca și noul prim-ministru britanic Rishi Sunak și președintele brazilian reales Luiz Inácio Lula da Silva.

În schimb, este o listă de invitați cu mulți europeni: Cancelarul german Olaf Scholz este singurul lider al unei țări din G7, împărțind locul de frunte cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Chiar și în cadrul rangurilor regale europene, forumul din acest an atrage mai degrabă pe regina Maxima a Țărilor de Jos – un emisar al ONU pentru incluziune financiară – decât pe militanții pentru mediu precum regele Charles și prințul William.

Unele dintre cele mai proeminente companii de tehnologie își reduce participarea pe fondul unor runde de concedieri masive. Iar oligarhii ruși rămân forțați să plece din cauza sancțiunilor impuse de la invazia lui Putin în Ucraina în februarie 2022.

În lipsa elitei politice mondiale, WEF a ales anul acesta să se concentreze pe creșterea numărului de directori executivi.

Dintre cei 2.700 de participanți la sesiunile oficiale ale WEF, „este probabil să depășim vechiul record din 2020 cu 600 de directori executivi la nivel global – inclusiv 1.500 la nivel global de C-suite”, a declarat șeful departamentului digital și de marketing al WEF, George Schmitt, care a adăugat că 80 dintre directorii executivi sunt la prima participare la Davos.

Celor care susțin că Davos a murit nu li s-a dat încă dreptate, dar criticii WEF se extind acum dincolo de lumea activiștilor care au denigrat de mult timp juxtapunerea opulenței jeturilor private cu panouri de discuții despre sărăcia globală.